logo-mobile-leoceramika

Освітлення в дитячій кімнаті: як грамотно все влаштувати

  • Освітлення в дитячій кімнаті: як грамотно все влаштувати - Зображення

Кімната дитини – це її особистий простір, де вона проводить свій вільний час, вчить уроки, грається та відпочиває. Від того, як організоване приміщення, залежить комфорт та самопочуття дитини. Науково доведено, що навколишнє оточення та освітлення впливають на самопочуття малечі через органи сприйняття. При облаштуванні простору батькам потрібно усвідомити: чим комфортніша, затишніша та приємніша для очей кімната – тим спокійніше та впевненіше буде почувати себе дитя. У цій статті ми проаналізуємо, наскільки важливе правильне та якісне освітлення дитячої кімнати та поговоримо про те, як його підібрати.

Що потрібно знати про природне та штучне освітлення

В залежності від джерела, світло підрозділяється на природне та штучне. Основа правильного освітлення в дитячій – грамотне комбінування цих видів для отримання гармонійного середовища. Природне джерело – це сонце, тому варто подбати про доступ світла до кімнати через вікно. Наприклад, придбати світлу тюль або жалюзі, які можна піднімати у світлу пору дня.

Штучне освітлення – це всі види освітлювальних приладів у приміщенні. Існують такі види світильників в дитячу кімнату:

  • нічники;
  • настінні бра;
  • лампи для навчання;
  • стельові люстри для дитячої кімнати.

Деякі батьки застосовують фантазію та використовують замість світильників світлодіодні стрічки, які закріплюються по периметру стелі. Це виглядає дуже красиво, затишно, святково, а головне – викликає у дитини позитивні емоції. Але така організація освітлення в дитячій потребує чіткого дотримання правил електричної та екологічної безпеки.

Правильне освітлення дитячої кімнати: важливі аспекти

Облаштування дитячої освітлювальним приладдям – це відповідальний процес, який потребує дотримання загальноприйнятих правил: 

  1. Розмежування кімнати на функціональні зони, в кожній з яких має бути своє джерело світла відповідне до роду занять дитини. Одне загальне освітлення (люстра), джерело світла для робочого стола, освітлення зони біля ліжка та ігрової зони.
  2. Врахування матеріалу освітлювального приладдя. Не варто надавати перевагу крихким світильникам та люстрам, що виготовлені зі скла. Так ви вбережете їх від розбиття, а дитину від випадкового травматизму.
  3. При нагріванні прибори для освітлення не мають виділяти шкідливих речовин. Інакше вони можуть нашкодити дихальній системі дитини та спровокувати алергію.
  4. Враховуйте дизайн кімнати. Першочергово звертайте увагу на функціональність, доречність та безпечність, але не нехтуйте зовнішнім виглядом приміщення. Не забувайте запитувати думку дитини, адже саме вона буде проводити в кімнаті більшість свого вільного часу. Зверніть увагу, чи подобається малюку дизайн, чи він не мружить очі від яскравості освітлення, чи достатньо м’яке світло саме для нього і чи буде йому так комфортно.

Варто довіряти встановлення освітлювальних приборів фахівцям. Робота має бути виконана з урахуванням правил безпеки та монтажу електричних приладів.

Як вибрати люстри в дитячу кімнату: всі нюанси

В кімнаті дитини має бути розташовано не менше трьох джерел світла: загальне, тобто люстра, і два додаткових, що будуть освітлювати місце для занять та зону відпочинку. Ось, які деталі варто взяти до уваги:

  1. При виборі люстри не варто надавати перевагу великим моделям. У процесі гри з м'ячем чи іншими іграшками дитина може не розрахувати силу та жбурнути їх у світильник, що може призвести до травмування та інших неприємних наслідків.
  2. Загальне світло має бути м’яким, ненавязливим, але не занадто приглушеним. Варто дотримуватися золотої середини. Ідеальний варіант джерела світла – коли немає різких перепадів тіні, а предмети кімнати та меблі рівномірно освітлюються. 
  3. Для дитячої краще вибрати пристельову лампу або невеликі прилади по периметру стелі, що гарантує гарне освітлення усіх куточків кімнати.
  4. Серед варіантів світильників на стелю варто обрати ті, що забезпечують свічення у стелю, а не на підлогу. відбиваючись від поверхні, воно буде краще розсіюватись і дасть приємне, м’яке освітлення.

Малечі сподобаються світильники для дітей різних кольорів,які мають форму тварин, улюблених персонажів, квітів, метеликів, машинок, в залежності від уподобань. Такий підхід не тільки зробить приміщення більш цікавим і незвичним, а й буде піднімати дитині настрій, що найголовніше.

Яка лампа в дитячу кімнату краща: освітлення робочої зони

Письмовий стіл варто розмістити біля вікна: вдень в якості освітлення будуть задіяні сонячні промені, а ввечері – штучне освітлення. Найкраще обирати моделі з абажуром: вони зменшують навантаження та не напружують очі. Для зосередження на письмі, читанні або малюванні дитині підійдуть лампочки на 60 Вт. Під час навчання правильно залишати і загальне освітлення. Це допоможе уникнути різкого переходу від світла до тіні.

Світильники в дитячу кімнату: вибір освітлення для спального та ігрового простору

Для зони біля ліжка краще обирати настінні бра, світильники або невеликий прилад на тумбочці біля ліжечка. Найкращий варіант – лампа, яскравість якої можна регулювати. Так дитині без напруження зору зможе читати книжки та, при необхідності, залишити лампу, як нічник.

Ігрова зона навпаки, вимагає барв, фантазії, яскравості та насиченості. Головне правило вибору обладнання – щоб приладдя не заважало дитині займатись своїми справами, не змушувало її жмуритися та гарно освітлювало ігровий простір.

Купити сучасні світильники для дитячої можна у Лео Кераміка

На нашому сайті ви зможете знайти безліч корисної та практичної інформації про освітлення, яка допоможе вам вибрати та замовити найкраще приладдя для освітлення дитячої кімнати. В нашому інтернет-магазині покупці знайдуть широкий асортимент світильників, люстр та бра за вигідноюціною та з можливістю доставки по всій Україні. На сайті є безліч відгуківвід клієнтів. Ми вміло виконуємо свою роботу та робимо це з турботою про кожного.

facebook