logo-mobile-leoceramika
UA RU
0
cart cart 0

Трекові системи для дому: стильно, зручно та функціонально

  • Трекові системи для дому: стильно, зручно та функціонально - Зображення

Трекове освітлення є стильним та функціональним рішенням. Раніше такі системи з кількох спрямованих джерел світла встановлювали переважно в торгових залах, але зараз вони добре вписуються в різні типи сучасних дизайнів - від промислового лофта до природного скандинавського. Трекові системи в інтер'єрі виглядають дуже органічно, а ще відрізняються простотою в монтажі та експлуатації.

Трек-системи в інтер'єрі: що це?

Настільки популярні останнім часом трекові світильники в інтер'єрі виглядають як набір з декількох джерел світла, які закріплені на одній напрямній (треку), вона найчастіше виготовляється з алюмінію. Джерела світла можуть бути направленими у різні боки, їхнє положення можна міняти. Всі світлодіодні світильники при цьому виготовлені в одному стилі.

Трековий світильник в інтер'єрі може встановлюватись на різних поверхнях як вертикально, так і горизонтально. Можливий навіть похилий монтаж, наприклад, у мансардному приміщенні, тісних та важкодоступних ділянках.

Трекові світильники: види та типи

Виробники пропонують кілька варіантів треків, проте найпоширенішими вважаються одно- та трифазні моделі. Підключення обох типів моделей відбувається до класичної напруги 220 В. Допускаються різні варіанти встановлення:

  • Вбудована. У цьому випадку шина вбудовується в гіпсокартонну стелю. Ці магнітні трекові світильники в інтер'єрі виглядають майже непомітними.
  • Підвісне. У цьому випадку шинопровід підвішують на спеціальних тросах. Візуально це виглядає, наче він “плаває” у просторі. Це дозволяє витримати чітку дистанцію між джерелом світла та підлогою, ще подібне трекове освітлення у вітальні чудово гармонує з різнорівневою стелею або дизайном в індустріальному стилі.
  • Накладне. Монтаж шини відбувається на вирівняну поверхню – такі магнітні треки в інтер'єрі кріпляться звичайними шурупами. Цей варіант є найпростішим і, водночас, найпоширенішим.

Збираючись замовити шинопровід для трек-системи, бажано не вибирати моделі найнижчої вартості. Виробники можуть робити їх із металу малої товщини, а він дуже легко деформується. Також недорогі моделі можуть мати неякісну струмоізоляцію, дроти в них можуть навіть плавитися через підвищене навантаження.

Особливості трифазного шинопроводу

Трифазний шинопровід на відміну монофазного дає змогу включати різні лампи, розташовані на шинопроводі, як разом, так і окремо один від одного - для цього використовується два вимикачі. Це дозволяє виділяти окремі об'єкти, якщо виникає така потреба. Наприклад, якщо облаштовується кухня, трекові світильники в інтер'єрі можуть підсвічувати різні частини робочої зони.

Варіації виконання трекової системи залежать тільки від виробника. Водночас покупцю важливо пам'ятати, що інтер'єрні світильники взаємозамінні, але це стосується моделей одного типу. Зокрема світильники, призначені для 3-фазного шинопроводу, не підходять для однофазної трек-системи.

Світильники для трек-систем: які бувають?

Такі світильники також часто називають спотами або софітами. Це найважливіший компонент трекової системи. І їхній вибір багато в чому залежить від призначення:

Для виділення певних об'єктів краще використовувати моделі, що дають спрямований потік світла – акцентні споти. Вони відрізняються малим кутом розсіювання, тому відмінно підходять для підсвічування окремих предметів. Також такі трекінгові світильники в інтер'єрі можуть допомогти використовуватися при облаштуванні зручного місця для читання (наприклад, при монтажі над ліжком).

Для повноцінного освітлення простору краще вибрати споти, що розсіюють світло під ширшим кутом. За бажання їх цілком можна доповнити іншим типом ламп, їх можна сміливо поєднувати навіть на одній трек-системі.

Інтер'єрні рішення із трек-системами

Розглянемо кілька можливих прикладів, як можна обіграти трекові системи освітлення в інтер'єрі. Зараз їх дуже часто монтують у вітальнях та коридорах, використовують для облаштування кухні, спальні та інших приміщень у квартирі.

  1. Кухня. У цьому приміщенні на один шинопровід часто монтують 3 типи ламп. Моделі з розсіяним потоком світла добре освітлюють приміщення загалом. Спрямовані трекові світильники в інтер'єрі кухні зазвичай освітлюють робочу зону або окремі інтер'єрні елементи. А над столом чи стильною барною стійкою можна розмістити підвісну конструкцію. Трекове освітлення в інтер'єрі дає змогу створити відчуття затишку та досягти максимальної функціональності.
  2. Коридор. Тут дуже часто використовуються спрямовані споти – ці лампи допомагають акцентувати увагу на картинах та різних предметах інтер'єру. Зазвичай таких софітів виявляється достатньо і для загального освітлення, адже у невеликому коридорі немає потреби у яскравому загальному світлі.
  3. Концепція облаштування різних кімнат трек-системами може бути виключно індивідуальною. Вона визначається особистісними уподобаннями та дизайнерськими особливостями (необхідністю акцентувати увагу на певних об'єктах). Трекові світильники у вітальні дозволяють вносити зміни в дизайн приміщення, просто замінивши лампи або їхнє розташування на шині.

Підкажемо ще кілька хитрощів для цікавого дизайну:

  • для акцентного освітлення відмінно підходять білі трекові світильники в інтер'єрі, які мають прості та чіткі контури - вони не відволікають на себе увагу;
  • для посилення декоративної сторони приміщення варто використовувати плафони яскравіших кольорів, конструкції тут можна надати будь-які форми - плавні вигини, різкі зигзаги або розтягнуті хвилі;
  • виробники пропонують також моделі з авторським стилем, наприклад, із натурального дерева або із застосуванням скляних плафонів, такі магнітні світильники в інтер'єрі стають вагомою частиною стилю.

В інтернет-магазині “Лео Кераміка” можна купити різноманітні трек-системи від перевірених виробників за приємною ціною з доставкою всією Україною. Трекове освітлення в інтер'єрі буде стильним та привабливим доповненням дизайну.

facebook