logo-mobile-leoceramika

Актуальний дизайн сходів на вулиці

  • Актуальний дизайн сходів на вулиці - Зображення

Приватний будинок, дача, чи навіть багатоповерхівка, до центральних дверей у більшості випадків ведуть сходи. І якщо біля під’їздів встановлюють типові марші, то у приватній оселі лише господарю вирішувати, якими вони будуть. Компактні на 3-4 сходинки з лаконічним дизайном, а може високі з химерними поручнями? Пропонуємо розглянути актуальний дизайн сходів на вулиці, щоб допомогти визначитися з варіантами тим, хто якраз планує даний етап будівництва або ремонту.

Вхідні сходи до приватного будинку: які бувають?

Будувати сходи в будинок вхідні потрібно за певними стандартами. Вони мають бути не лише красивими чи ефектними з точки зору дизайну, а й в першу чергу безпечними. Ось, які вимоги є до вхідних маршів:

  • оптимальна ширина ступені — 80 сантиметрів;
  • сходинки можуть бути під нахилом 2 градуси;
  • підсходинка має бути 17 сантиметрів;
  • проступ — 30-33 сантиметри.

Вважається, що правильна конструкція має складатися більше ніж з двох сходинок (або мінімум двох). Готові сходи мають бути зручними та комфортними не просто для ходіння, а й наприклад, якщо в дім потрібно занести меблі чи якусь масивну техніку. 

Сходи на вулиці дизайн яких може бути найрізноманітнішим, поділяють за типом конструкції та матеріалом виготовлення.

За типом конструкції:

  • прямолінійні, гвинтові або поворотні;
  • з майданчиком та без нього;
  • з ґанком;
  • з заокругленими або рівними кутами.

За матеріалом виготовлення сходи поділяють на дерев’яні, металеві, бетонні та оздоблені плиткою. Розглянемо кожен варіант більш детально.

Дерев’яні сходи

Дизайн сходів до будинку з дерева відрізняється своїм різноманіттям, адже з даного матеріалу можна виготовити безліч конструкцій. Це непоганий вибір, який має багато плюсів, як от доступна вартість та швидкість монтажу. Такий марш досить довговічний, за умови якісної обробки відповідними матеріалами.

Металеві сходи

Це довговічна конструкція, яка має відносно невелику вагу. З металу теж можна виготовити цікаві конструкції, особливо поручні. Щоб сходи не втрачали первинного вигляду, метал треба покрити антикорозійним покриттям. Проте подібний марш має свої мінуси. По-перше, це слизькі сходи, а особливо взимку. По-друге, візуально вони все ж не надто привабливі та підходять більше для оформлення запасних виходів, а не центральних.

Бетонні сходи

Досить популярні, адже з бетоном легко працювати й можна надати сходам абсолютно будь-якої форми та розміру. Такий марш не псуватиметься під впливом зовнішнього середовища і прослужить не один рік. Щоправда, багатьом бетонна конструкція виглядає незавершеною. В такому випадку варто подумати про облицювання маршу каменем або плиткою.

Вхід до будинку сходи якого оздоблені плиткою, виглядає дуже пристойно та красиво. Така конструкція є довговічною, та може стати прекрасним довершенням до будь-якого екстер’єру. Проте перш ніж надавати перевагу плитці варто поцікавитись, які її види підходять для експлуатації зовні приміщення.

Якою плиткою краще оздобити вхідні сходи в будинок?

Розрізняють п’ять видів плитки, яка підходить для оздоблення сходів, як всередину будинку, так і зовні.

  1. Кахель. Найбюджетніший варіант, який через це мають попит. Легко укладається, має широку палітру кольорів, а головне ціна невисока. Проте, за якістю та довговічністю цей тип плитки програє всім іншим. А ще кахель дуже слизький.
  2. Керамічна плитка. Серед її плюсів: вологостійкість, довговічність, міцність, стійкість до перепадів температур, широка палітра кольорів та моделей. В основі матеріалу глина та кварц або каолін. Вартість керамічної плитки доволі доступна, особливо якщо мова про вітчизняних виробників.
  3. Клінкерна. Це дуже красива плитка, яка зовні може нагадувати камінь, цеглу чи інші природні матеріали. Вона буває шершава та гладка, а в її основі глина і флюс. Серед плюсів: абсолютно не слизька, дуже міцна та довговічна, стійка до ударів, хімії, вологи та перепадів температур і екологічно чиста. З мінусів — коштує досить дорого.
  4. Керамогранітна. Це чи не найкращий за якістю матеріал, який відрізняється унікальним складом та способом виготовлення. В основі плитки різні типи глини, кварцовий пісок, мінерали, натуральні пігменти для надання бажаного кольору. Плитку обпікають при температурі 1250°С. Завдяки цьому вона витримує великі навантаження, спеку, мороз, підвищену вологість тощо. Керамограніт буває гладким та глянцевим, матовим і рельєфним. Для вулиці краще підходять два останні варіанти.
  5. Кам’яна плитка. Теж чудовий варіант, який відрізняється довговічністю та приголомшливим виглядом. Як основна сировина для виготовлення може використовуватися граніт, мармур або базальт. З мінусів — висока ціна і слизькість.

Інколи окрім сходів, плиткою доповнюють й декор біля вхідних дверей. А саме облицьовують нею невелику ділянку стіни навколо входу.

Дизайн входу до будинку або актуальні стилі ґанків

Щоб облаштувати ефектний вхід в будинок дизайн слід підбирати відштовхуючись від стилю в якому побудована будівля. Наприклад, для невеликої дачі доречними будуть дерев’яні сходи та ґанок портик, тоді як для великого маєтку не підійде ніщо інше, як плитка. Сучасні дизайнери пропонують різні стилі. Серед найпопулярніших:

  1. Відкритий. Тут немає жодних огорож, але часто є дах. Це свого роду відкрита тераса
  2. Фермерський. Такий, як відкритий, але з невеликими поручнями.
  3. Портик. Це невеликий ґанок, який складається зі сходів та міні майданчика перед вхідними дверима.
  4. Ґанок-палуба. Вирізняється дерев’яною підлогою, відсутністю даху і поруччя. Інколи йде по периметру будинку.

Щодо дизайну, то актуальними є ґанки у стилі фортець, які часто оздоблюються плиткою та каменем. А ще французькі дворики з дерев'яними елементами пофарбованими у білий колір, ґанки-альтанки зі стінками або шторками та просторі патіо. 

Ще більше цікавих ідей шукайте в блозі Лео Кераміка. Також у нашому інтернет-магазині можна купити товари для ремонту та облаштування домівки. Ми співпрацюємо з кращими брендами, які мають прекрасні відгуки. Можна замовити доставку у будь-яке місто України.

facebook