logo-mobile-leoceramika

Дизайн дворівневої квартири: корисні поради

  • Дизайн дворівневої квартири: корисні поради - Зображення

На ринку нерухомості можна знайти безліч цікавих варіантів житла, наприклад, дворівневі квартири дизайн яких вирізняється своєю оригінальністю і свіжістю. Головна відмінність та особливість цього типу житла – це наявність сходів на другий поверх. Така квартира проектується за чітким планом, має свою схему комунікацій. Інколи це дві квартири, куплені на різних поверхах та з'єднані між собою. Зауважимо, якщо вам згодом захочеться зробити глобальну перестановку, перенести кухню, ванну кімнату чи пересунути сходи, то це буде майже нереально через особливості планування. У цій статті ми детально розглянемо всі плюси та мінуси покупки двоповерхового помешкання, особливості дизайну та інші важливі моменти, які стосуються його облаштування.

Проект дворівневої квартири: плюси та мінуси

Домівка з двома поверхами – гарний варіант для тих, хто любить розмежування, чіткий поділ приміщення на функціональні зони. Наприклад, перший поверх для загального користування, відпочинку, зустрічі гостей, а другий облаштовується як особистий простір для сну, хобі тощо.

Серед переваг дворівневого приміщення варто відзначити:

  1. Оригінальність та незвичність. Також схоже планування дає змогу проявити креативність в оформленні інтер’єру. 
  2. Розділення приміщення на зони. Таким чином кожен куточок квартири буде мати своє призначення.
  3. Наявність місця під сходами. Сходи можуть бути як декоративними, так і функціональними: під ними можна розмістити та організувати кімнатку для зберігання речей, або невеличку затишну кімнатку для тварини.
  4. Панорамність. Простір квартири дозволяє встановити панорамні вікна, що допоможе зробити приміщення світлим і величним.

Якщо говорити про недоліки, то перший з них – сходи. Так, вони мають гарний вигляд та надають приміщенню особливого шарму, але з часом вони можуть стати справжньою проблемою. Варто розуміти, що ходіння по сходах це також фізичне навантаження і вам доведеться підійматися ними по кілька разів за день. Якщо ви боїтеся за дітей чи з вами будуть проживати люди похилого віку – варто серйозно зважити варіант купівлі двоповерхової оселі.

Другий аргумент не на користь будинку з двома поверхами – це достатньо висока вартість. Квартира такого планування прирівнюється до елітних апартаментів, тож і коштує вона відповідно. 

Ну і третій варіант, це тіснота. Але це за умови, що ви переоблаштували у двоповерхову квартиру дві однокімнатні. Великого простору не буде ні на першому, ні на другому поверхах. 

Дизайн дворівневої квартири: особливості оформлення інтер’єру

Дизайн дворівневих квартир має свої особливості та відмінності. Облаштовуючи оселю, варто дотримуватись цих нюансів:

  1. Обирайте один стиль або намагайтесь дотримуватися схожих тенденцій на двох поверхах. Якщо інтер’єр дворівневої квартири буде геть різним, то в результаті ви отримаєте не затишну оселю та відчуття роз’єднаності кімнат. Якщо хочеться різноманіття, обирайте схожі варіанти, але не намагайтеся поєднати бароко з мінімалізмом.
  2. У квартирі має бути багато світла. Враховуючи специфіку планування, у дворівневій квартирі може не вистачати денного освітлення. Варто доповнювати інтер’єр додатковими джерелами світу, світильниками, автономними лампами або гірляндами. Часто на першому поверсі розташовується кухня з вітальнею. Якщо вони з'єднані не встановлюйте жодних перегородок, або максимум скляні. Так простір виглядатиме більш виграшно. 
  3. Не завантажуйте кімнати речами. Меблі не мають захаращувати приміщення, у кожного предмета має бути своє місце, інтер’єр має бути продуманий до дрібниць. 

Якщо зважено підійти до цього пункту – ви отримаєте гарне, світле, комфортне та затишне житло.

Як облаштувати дворівневу квартиру: розташування кімнат

Під час планування першого та другого поверху варто зберігати баланс, чітко зрозуміти, які зони будуть використані для сімейного відпочинку, а які в якості особистого простору. Є багато варіацій зонування та проектування двоповерхового приміщення, але найпопулярнішим є розташування сімейної зони на першому поверсі та особистої на другому. На нижньому поверсі доречно розмістити:

  • хол/передпокій/прихожу;
  • вітальню;
  • кухню;
  • ванну кімнату або мінімум туалет з умивальником;
  • робочу зону.

На другому поверсі майже завжди розташовують спальні кімнати, що додає особливу атмосферу приватності та інтимності. Головне правило облаштування двоповерхової квартири – враховувати потреби кожного члена сім’ї, продумувати кожну деталь, щоб всі почувалися комфортно.

Сходи в дворівневій квартирі: особливості облаштування

Сходи – це головна особливість двоповерхової оселі. Щоб уникнути проблем з ними, варто враховувати дизайн двоповерхової квартири, а також наступні нюанси: 

  1. Функціональність. Ще на етапі проекту варто подумати про те, наскільки зручно кожному члену сім’ї буде підійматися сходами. Не обирайте занадто круті конструкції, гвинтові сходи. Матеріал, з якого вони виготовлені, не має бути слизьким. Враховуйте, хто буде підійматися по сходах, чи не важко членам вашої родини буде це робити.
  2. Стиль помешкання. Стиль сходів має доповнювати загальну картину, а не вибиватися з неї. Для стилю лофт гарно підійдуть металеві конструкції, для класичного стилю – дерев’яні, для модерну – скляні поруччя. 
  3. Розмір. Для дворівневої квартири варто обирати сходи, які не займають багато місця. Це збереже дорогоцінний простір, а сама конструкція не буде виглядати громіздкою та незграбною.

Зробити сходи функціональними, зручними, компактними та безпечними – досить важка задача, але з продуманим підходом та поетапним плануванням вийде досягти бажаного результату.

Більше ідей оформлення та порад ви знайдете на сайті Лео Кераміки. В нашому блозі є безліч корисної інформації, яка допоможе вам створити оселю мрії. Також у нашому інтернет-магазині ви можете купити якісну сантехніку, плитку, та інші матеріали для ремонту і дизайну за доступними цінами. Є можливість замовити продукцію з доставкою по всій Україні. На сайті можна ознайомитись з відгуками від покупців – це допоможе зробити правильний вибір.

facebook