logo-mobile-leoceramika
UA RU
0
cart cart 0

Доступно про те, як під’єднати люстру

  • Доступно про те, як під’єднати люстру - Зображення

Всі електромонтажні роботи потребують досвіду та базових знань, які дозволяють правильно та безпечно під’єднати освітлення в будинку. У яких випадках та як під’єднати люстру самостійно, а коли краще доручити це завдання електрику? Сьогодні ми відповімо на це запитання та підкажемо, про що потрібно пам'ятати перед початком роботи. Почнімо!

Що враховувати насамперед

Перш ніж перейти до конкретних дій, ми маємо кілька важливих і практичних порад. Що потрібно пам'ятати, плануючи самостійно прикріпити освітлення?

  1. Подбайте про безпеку. Це перше і найголовніше правило, яке необхідно пам'ятати при всіх роботах, пов'язаних із електрикою. Першим кроком перед початком будь-яких монтажних робіт має бути відключення живлення. Коли це буде зроблено, за допомогою тестера переконайтеся, що в жодному кабелі немає електрики. Тільки коли ви подбаєте про це, можна розпочинати правильну роботу.
  2. Підготуйте всі необхідні інструменти та аксесуари перед тим, як приєднати люстру. Щоб під’єднати і повісити лампу, вам знадобиться тестер напруги, викрутка, ізострічка, ніж для обрізки кабелів, дриль або викрутка і, звичайно ж, новий світильник для стелі!
  3. Зверніть увагу на кольори під час під’єднання люстри. Колір кабелю надзвичайно важливий. Коричневий чи білий дріт означає фазу, синій чи сірий – нуль, а жовто-зелений – заземлення. Як під’єднати люстру? Найпростіша схема під’єднання люстри нескладна – достатньо під’єднати дроти одного кольору.

Як під’єднати люстру на 1 лампочку?

Під’єднати люстру на 1 лампочку порівняно просто. Якщо з підвісного світильника виходять два кабелі, один з них слід під’єднати до жильного дроту, що виходить зі стелі, відповідно до колірного рішення, а інший - до нейтрального дроту. Якщо у люстри є додатковий захисний провід, прикріпіть його до жовто-зеленого кабелю, що виходить зі стелі.

Як під’єднати люстру на два дроти?

Підключення люстри з двома лампами аналогічне до під’єднання люстри з однією лампою. Схема під’єднання люстри виглядає так само - просто вимкніть живлення та використовуйте викрутку, щоб з'єднати кабелі різних кольорів.

А як під’єднати люстру до стелі? Вам просто потрібно прикрутити дроти звичайною викруткою. Якщо зі стелі стирчать 4 дроти, а лампа має лише 2 або 3 дроти, необхідно знову включити живлення і перевірити за допомогою тестера, яка напруга присутня. Якщо тестер виявляє струм у двох дротах, під’єднайте один із них (зрозуміло, після відключення живлення) до лампи, а інший закріпіть ізоляційною стрічкою.

Як під’єднати люстру з трьома дротами?

Під’єднати люстру з 3 лампочками можна за трьома схемами. Багато залежить від того, скільки дротів стирчить зі стелі.

  • Як під'єднати люстру на 3 лампочки, маючи 2 кабелі від стелі? Підключіть 3 нейтральні дроти від лампи до нейтрального дроту на стелі і під’єднайте 3 фазні дроти до коричневого або білого дроту на стелі. У цій схемі лампочки завжди горітимуть одночасно.
  • Що робити, якщо зі стелі стирчать 3 кабелі? У цьому випадку у вас є два варіанти. У стелі може бути 3 різні кабелі - фаза, нуль і захисний або двофазний і нуль. На першій схемі неможливо, щоб у лампі горіло лише дві або одна лампочка при включенні перемикача. Двожильні дроти дозволяють під’єднати люстру у вітальні так, щоб вимикач з двома вимикачами запалював тільки деякі лампочки.
  • Якщо потрібна схема під’єднання люстри на два вимикачі, під’єднайте усі нейтральні кабелі до нуля на стелі. Потім під’єднайте один фазний дріт до коричневого дроту від однієї лампочки, а дроти двох інших приєднайте до іншого жильного дроту від стелі.

Як під’єднати люстру на 4 лампи?

А як виглядає під’єднання люстри на 4 лампи? Схема подібна до тої, яка описана вище. Перед тим як купити люстру з 4 лампами, обов'язково перевірте дроти, які виступають зі стелі. Якщо немає двох фазних кабелів, пам'ятайте, що 4 лампочки в люстрі завжди світитимуть одночасно.

Якщо потрібно під’єднати люстру на 4 лампочки, маючи 3 дроти від стелі, у тому числі двофазні, спочатку подумайте, як ви хочете розділити джерела світла. Ви можете вибрати варіант 2x2 (горять 4 або 2 лампочки) або 1x3 (горять 4 лампочки, 3 лампочки або 1 лампочка) і таким чином під’єднати фазні дроти від лампи до дротів, що йдуть від стелі.

Як підключити люстру на 5 ламп?

При під’єднанні люстри на 5 лампочок (і більше) схема така сама, як на 3 лампочки. Тому слідуйте інструкціям вище для люстри з 3 лампами.

Перед тим, як купити люстру з 5 лампами, переконайтеся, що ваша мережа дозволяє включати всі або лише деякі з них – залежно від вашого настрою. Якщо так, то відповідь на запитання: «Як під’єднати люстру з двома вимикачами?», буде такою – достатньо розділити коричневий або білий кабель від лампи на два фазні дроти, що виходять зі стелі.

Як приєднати люстру на два вимикачі?

Часто у вітальні, кухні, спальні потрібен подвійний вимикач, приєднаний до люстри (таким чином, щоб одна клавіша включала одну лампочку, друга – обидві, або – у разі чотирьох лампочок – дві на клавішу). Схема підключення люстри на два вимикачі наступна: потрібно прокласти чотири дроти як у люстру, так і в домашній електромережі – два з них мають бути фазними.

Як зібрати люстру після під’єднання дротів?

Якщо ви вже з'єднали дроти, то можна прикріпити люстру до стелі, вкрутивши шурупи в заздалегідь просвердлені отвори. Не забудьте сховати дроти усередині корпусу! Нарешті, надягніть заглушки на саморізи – і готово!

Люстра - це важлива складова інтер'єру, яка не тільки генерує освітлення, а служить декоративним елементом. Перед встановленням люстри варто перевірити, як це зробити правильно, щоб надалі ви могли насолоджуватися безпечним джерелом світла.

facebook