logo-mobile-leoceramika
UA RU
0
cart cart 0

Ефективне проектування освітлення - поради щодо дизайну

  • Ефективне проектування освітлення - поради щодо дизайну - Зображення

Оформлення світлом, тобто правильне планування та розміщення світильників, є дуже важливим моментом при облаштуванні інтер'єру. Проектування освітлення – один із основних етапів будь-якого ремонту.

Яким є гарний проект освітлення

На щастя, часи, коли ми встановлювали одну люстру в середині стелі або максимально доповнювали її бра на стінах, давно минули. Сьогодні правильне проектування систем освітлення – це той пункт, якому приділяємо особливу увагу. Проект системи освітлення складається як мінімум із трьох пунктів:

  1. Основне світло, тобто те, що освітлюватиме всю кімнату. Це може бути люстра в центрі стелі, вбудовані світлодіодні лампочки в системі підвісних стель, світильники, що звисають зі стелі тощо. Багато дизайнерів починають проектування освітлення саме з розміщення основних джерел світла і вже навколо них вибудовують усю картину.
  2. Декоративне світло. Ще недавно цим типом світла нехтували, але, на щастя, він повернув собі популярність на довгі роки і є дуже важливим моментом при проектуванні освітлення в квартирі. Декоративне світло підкреслює інтер'єр, меблі, стіни, важливі елементи інтер'єру, які ми хочемо виділити, але також створює настрій. Цього можна досягти завдяки світлодіодним стрічкам, прихованим під меблями, в нішах, стелях, декоративних світильників або торшера.
  3. Робоче світло. Це також дуже важливий тип світла, якщо потрібно створити гарний світлотехнічний проект освітлення. Робоче світло – це тип освітлення, який виконує свою особливу роль. Наприклад, настінний світильник над дзеркалом або з обох боків від дзеркала у ванній кімнаті. Освітлення стільниці на кухні, світильники над столом тощо.

Проектування освітлення квартир та будинків

Добре сплановане освітлення та відповідний світловий дизайн повинні враховувати важливий чинник – джерело світла. Саме воно створює атмосферу в інтер'єрі, підкреслює обрані меблі, прикраси і завдяки йому ми можемо отримати світлішу чи більш інтимну атмосферу в кімнаті.

Які типи джерел світла ми маємо?

На ринку представлено три типи джерел світла. Це традиційна лампочка розжарювання, яку, як не дивно, все ще можна купити в магазинах, світлодіодна та люмінесцентна лампочки. Вони різняться інтенсивністю, кольором, часом світіння, витратою енергії і, звичайно ж, ціною.

  1. Звичайна лампочка – не найкращий вибір. Використовує багато енергії та має більш короткий час горіння. Краще вибирати галогенну лампочку, яка має холодніший колір, ніж звичайні лампочки, тобто більш наближений до природного світла, має набагато більший час горіння і дає більше світла.
  2. Світлодіодні лампочки - сьогодні найпопулярніше джерело світла. Лампи енергоощадні, дають набагато більше світла, ніж звичайні лампочки (наприклад, 10 Вт дають нам стільки ж світла, як і лампа 60 Вт), дуже міцні, тому будуть працювати протягом багатьох років. Будь-який сучасний дизайн проект освітлення передбачає використання саме даного типу лампочок.
  3. Люмінесцентні лампочки - енергоощадні джерела світла, мають широку колірну гаму, але, на жаль, для досягнення повної яскравості потрібно багато часу, тому вони рекомендуються в першу чергу для кімнат, де ми залишаємось надовго, і не часто вмикаємо та вимикаємо світло.

Який колір світла вибрати для інтер'єру?

Вибір теплого або холодного кольору світла залежить від того, де ми хочемо його використовувати і яку роль він має відігравати. Проте тепле джерело світла створює приємну атмосферу. З іншого боку, холодний тип освітлення ближче до природного світла та покращує нашу концентрацію.

 Зазвичай ми використовуємо теплий колір в основному освітленні, а на робочому місці холодний.

Проектування освітлення приміщень: основні нюанси

  1. Краще більше, ніж менше. Недостатнє освітлення кімнати має багато негативних наслідків. Перебуваючи в такій кімнаті, очі дуже швидко втомлюються, а значить, і наше тіло слабшає. Понад те, зростає ризик нещасних випадків. Хороше освітлення покращує самопочуття та підвищує нашу безпеку.
  2. Яке освітлення використовувати? Загалом слід дотримуватися принципу використання трьох типів освітлення: загальне, робоче, акцентне. За умови спільного використання вони зроблять освітлену кімнату дуже комфортним і безпечним місцем - за умови, що проект системи освітлення буде правильно підготовлений.
  3. Використання світильників правильної форми. Світильники так само важливі, як і освітлення. Поганий світильник може призвести до того, що справді гарне освітлення втратить свою важливість і не використовуватиме свій потенціал. Більш того, вони важливі для самого дизайну інтер'єру, тому ми рекомендуємо врахувати це питання і вибирати з розумом.

Коли проектувати внутрішнє освітлення для квартири

Проектування систем освітлення необхідно здійснити до початку оздоблювальних робіт, тоді вдасться уникнути зайвих витрат. Важливо відзначити, що проектування освітлення приміщень виконується, коли вже заплановане функціональне використання простору. Отже, нам необхідно знати розташування стін, меблів, побутової техніки та специфіку зонування простору. Це дає змогу правильно провести дроти, розподілити освітлення та виділити меблі, аксесуари або, наприклад, декоративну стіну. Знаючи розстановку меблів і техніки, легко вирішити, які і де поставити світильники. Що краще: кілька різних світильників чи один основний, це має бути нашою відправною точкою.

5 практичних порад від «Лео Кераміка»

  1. Під час перегляду телевізора варто подбати про те, щоб було ненав'язливе декоративне світло. Світильник розбиваємо пітьму, очі не втомлюються. Таке світло має бути або за телевізором, або десь віддалено від нього.
  2. Важливо подбати про датчики руху, особливо на сходах, у коридорі, а також поза приміщенням (тут використовується вуличне освітлення). Це дає змогу вільно пересуватися вночі.
  3. Світильник над столом краще підвішувати низько, завдяки чому створюється приємніша атмосфера, що сприяє спілкуванню.
  4. Поставте світильник біля вікна або на підвіконня, завдяки цьому ви створите інтимну атмосферу, і ніхто не зможе зазирнути всередину через це вікно.
  5. Якщо ви хочете відвернути увагу від певної точки в кімнаті направте освітлення на іншу, цікавішу річ. Завдяки спрямованому променю світла ви виділите деталь, прикрасу інтер'єру.
facebook