logo-mobile-leoceramika
UA RU
0
cart cart 0

Класи стирання плитки — PEI та шкала Мооса. Наші поради, як вибрати хорошу підлогову плитку, відштовхуючись від цього показника

  • Класи стирання плитки — PEI та шкала Мооса. Наші поради, як вибрати хорошу підлогову плитку, відштовхуючись від цього показника - Зображення

Клас зносостійкості плитки (або клас стирання плитки) інформує нас про стійкість матеріалу до стирання та подряпин. Це важливий параметр у випадку з підлоговою плиткою, особливо в приміщеннях із високою прохідністю. Найбільш шкідливим для поверхні плитки є пісок, який ми приносимо на взутті. Тому для приміщень, у яких ми ходимо взутими, наприклад, вдома — це передпокій, у комерційному секторі — торгові зали, коридори, потрібна плитка з вищими класами стирання. У сьогоднішній статті ми розповімо про дві класифікації, а ви дізнаєтесь, як вибрати хорошу підлогову плитку для використання в різних приміщеннях.

Клас стирання плитки — PEI

Клас стирання є важливою інформацією в технічних характеристиках підлогової плитки. Глазурована плитка найбільш схильна до стирання й подряпин. Чим більший блиск і темніший колір, тим більш помітними будуть будь-які пошкодження. Ступінь стирання плитки (позначається як PEI) має чотири класи згідно EN 154 — від 1 (I) до 4 (IV). Однак у стандарті ISO 10545–7 ми також можемо знайти клас № 5. Чим більше число, тим краща стійкість до стирання.

Як присвоюється маркування керамічної плитки? Поверхня плиток піддається дії шліфувального обертового валика. Потім оцінюється ступінь зносу матеріалу. При позначенні класу ми часто знаходимо друге, вище число, що позначає кількість обертів циліндра, яку здатна «нести» пластина (наприклад, у третьому класі: PEI 3/750 обертів).

Основні класи:

  • Клас стирання 1/I: низька стійкість до стирання. Підлогова плитка з класом стирання 1 підходить лише для приміщень, якими ми користуємось достатньо рідко, ходимо в них здебільшого босими чи в домашньому взутті (наприклад, спальні).
  • Клас стирання 2/II: кращий опір, але все-таки плитка рекомендується лише для приміщень, де ми використовуємо м’яке взуття. Підходить для спальні, вітальні або ванної кімнати.
  • Клас стирання 3/II: для всіх житлових приміщень, включаючи кухню та передпокій. Однак у випадку коридору, і перш за все зони біля дверей, краще вибрати ще вищий клас зносостійкості плитки.
  • Клас стирання 4/IV: відмінна стійкість до стирання. Ми можемо впевнено класти таку підлогову плитку на підлогу у вітальні, яка найбільше схильна до пошкоджень. Клас зносостійкості плитки 4 гарантує тривалий термін експлуатації підлогового покриття.
  • Клас стирання 5/V: плитка відрізняється найкращими параметрами. Ми можемо вибрати її для вітальні, проте в домашніх умовах достатньо класу 4. Плитка з класом стирання 5 рекомендується, наприклад, для комунальних та службових приміщень, які використовуються максимально інтенсивно.
 

Клас зносостійкості плитки — шкала Мооса

Це ще одна шкала стирання плитки, виражена цифрами від 1 до 10. Вона була розроблена в 1812 році німецьким мінералогом Фрідріхом Моосом. Кожному номеру присвоюється певний матеріал, який використовується для тестування поверхні плитки — її стійкості до подряпин. Й ось, що ми маємо по черзі:

  • 1 — тальк;
  • 2 — гіпс;
  • 3 — кальцит;
  • 4 — флюорит;
  • 5 — апатит;
  • 6 — ортоклаз;
  • 7 — кварц;
  • 8 — топаз;
  • 9 — корунд;
  • 10 — діамант.

Однак шкала Мооса — не найточніша класифікація підлогової плитки. Передбачається, що найкращих параметрів досягає плитка 7–10 класів, тобто найнижчі чотири.

Вибираємо плитку залежно від типу приміщення

Який клас зносостійкості керамічної плитки для вітальні?

Для вітальні найкраще вибрати підлогову плитку з класом стирання 4 (IV) або навіть 5 (V), тобто найвищим. Вхідна зона особливо важлива, оскільки взуття може містити більше піску. Якщо вітальня велика, ми можемо використати матеріал із різним класом стирання, тобто 4–5 (IV–V) ближче до дверей, і 3 (III) — у задній частині квартири чи будинку.

Клас стирання плитки для кухні та ванної

Кухня — це кімната, яка інтенсивно використовується й зазнає численних забруднень. Ми рекомендуємо вибирати плитку принаймні з класом стирання 3 (III). У ванній ми можемо вибрати нижню, а саме 2 (II). Попри те що це приміщення, яке піддається дії вологи та частих перепадів температури, підлога, безумовно, менш сприйнятлива до подряпин.

Ступінь стирання плитки для спальні

У спальнях підлогової плитки з найнижчим класом стирання 1 (I) зазвичай буває достатньо. Однак для більшої впевненості можна вибрати і другий клас.

Клас зносостійкості плитки для торгових/промислових приміщень

Тут потрібен лише найвищий клас. У торгових залах люди ходять у взутті, приносячи знадвору пісок, бруд, сніг тощо. Саме тому покриття має бути максимально міцним та стійким до пошкоджень, а також впливу вологи та мийних засобів. Шукайте маркування керамічної плитки в технічних характеристиках товару. Це значно спростить підбір оптимального варіанту.

facebook