logo-mobile-leoceramika logo-mobile-leo

Освітлення для маленької кухні

  • Освітлення для маленької кухні - Зображення

Як би банально та заїжджено це не звучало, але так — кухня чи не найголовніше місце в домі. Тут проводять багато часу всі члени родини. Ця кімната може бути як просторою, так і мініатюрною. Якою б не була площа — головне завдання зробити її функціональною, практичною, затишною і звісно ж красивою. Освітлення в даному випадку відіграє одну з головних ролей. Підбирати люстри для маленької кухні слід дуже зважено. Потрібно не лише вибирати красивий світильник, а й подбати про те, що він був доречним, нікому не заважав, не захаращував простір. А ще мав відповідні технічні характеристики, тобто був безпечним для використання саме в умовах, де постійно готується їжа, є зайві запахи, пар тощо.

Яку люстру вибрати на маленьку кухню: типи світильників

Люстри для маленької кухні мало чим відрізняються від тих, які купують у просторі приміщення. Типи ті ж, хіба що розміри будуть набагато компактнішими.

Серед популярних варіантів:

  1. Підвісна люстра на маленьку кухню. Якщо стеля надто низька, а підвісну люстру ну дуже хочеться, тоді можна розмістити її над столом. Такі рішення часто зустрічаються у сучасних дизайнерських проектах інтер’єрів.
  2. Стельовий світильник. Він, як і підвісний, служить основним освітленням кімнати. На відміну від попереднього типу зустрічається на малих кухнях значно частіше, адже практично не займає простору.
  3. Точкове освітлення. Інколи це повноцінне освітлення на маленькій кухні з натяжною стелею, а інколи просто підсвічування однієї з зон: робочої, обідньої тощо. Точкові світильники ще називають спотами.
  4. Вбудовані світильники. Переважно їх монтують в меблі над робочою зоною. Це можуть бути як точкові лампи, так і спеціальна LED-стрічка.
  5. Бра. Настінне бра відмінний варіант для компактних приміщень. Інколи під час вечері — це може бути єдине джерело світла, що зробить атмосферу романтичною. Особливо якщо бра розташоване неподалік від обіднього столу.
  6. Настільні лампи або торшери. На компактних кухнях їх використовують рідко, але такий тип освітлювальних приладів все ж має популярність.

Ще досить модно підсвідчувати меблі зсередини. Наприклад шафи зі скляними дверцятами, скло яких затемнене спеціальною плівкою. Для цього теж використовують світлодіодні стрічки. Звісно стрічки це неповноцінні світильники для маленької кухні, але в обмеженому просторі вони є просто незамінними.

Висота стелі та інші нюанси, які мають значення

Перше на що потрібно звертати увагу — це висота стелі. Якщо вона надто низька, то про жоден підвісний світильник не може йти мови. Це буде не лише не зручно, а й банально недоречно. Серед інших критеріїв, які мають значення — колір стін та підлоги, кількість окремих зон на які поділена кухня, кількість світильників загалом, які ви плануєте на ній розташувати. На вибір світильника може вплинути й місце його розташування: збоку чи по центру. Враховуйте те куди буде, чи мав би бути спрямований промінь: на стелю чи на підлогу.

Дуже часто споти на маленькій кухні — це ідеальне рішення. А ще плафони з поворотними механізмами, які дозволяють направляти промінь у потрібному напрямку.

Світло у маленькій кухні — скільки його потрібно?

Експерти сходяться на думці, що на кухні можна обійтися двома видами світла: основним та додатковим. Інколи воно може бути й зовсім одне, наприклад, центральна люстра. Але для чого себе обмежувати, якщо асортимент освітлювальних приладів та актуальних дизайнерських рішень такий широкий. Ось, де ми вважаємо світло на кухні доречним.

  • основне — люстра або точкові світильники по периметру стелі, які можуть забезпечити повноцінне освітлення кухні без люстри;
  • обідня зона. Для неї можна придбати лампу або настінне бра, якщо стіл стоїть біля стіни. Якщо хочете затишної атмосфери встановлюйте світло низько над столом. Якщо джерело світла буде високо — це додасть інтер’єру урочистості;
  • робоча зона. ЇЇ обов’язково треба окремо підсвітити інакше у вечірній час вам сильно заважатиме власна тінь;
  • декоративне світло. Воно хоч і вважається виключно для краси, але може мати й корисні функції. Наприклад, стрічки розташовані зверху на кухонних шафках візуально збільшують простір.

Стосовно рівня освітлення, то все індивідуально, однак для робочої поверхні рекомендований показник від 300 люкс. Для основного освітлення — в середньому 200 люкс.

Стосовно кольору світла, то для кухні радять купувати більш теплі варіанти, з жовтизною або нейтральні, тобто від 2700 до 4100 К. Холодне світло має властивість спотворювати кольори, а ще візуально робити їжу не надто апетитною.

Технічні характеристики освітлення маленької кухні

Тут маємо на увазі рівень захисту світильників від води, пари, гарячих температур тощо. Для приладів, які будуть розташовані біля плитки, раковини чи витяжки підходить рівень захисту IP44. Для всіх інших буде достатньо стандартного рівня IP20.

Кілька рекомендацій від Лео Кераміка стосовно освітлення на маленькій кухні

  1. Замовляйте модель, яка гармонійно поєднується з інтер’єром. Благо вибір кольорів, дизайну, форми, фактури та матеріалів виготовлення — безліч.
  2. Встановлюйте люстри так, щоб вони не заважали рухатися по кухні, щоб світло не сліпило в очі, та не створювало різких тіней.
  3. Для маленької кухні вибирайте компактні моделі у стилі мінімалізм, які не сильно привертатимуть до себе увагу.
  4. Відмовтесь від текстильних виробів, адже вони швидко просочаться запахами, та й загалом на кухні за ними доглядати складно.
  5. При можливості обирайте моделі з димером, тоді можна буде коригувати рівень яскравості так, як вам зручно.

Якщо вам потрібна красива люстра для невеликої кухні пропонуємо пошукати її у каталозі нашого інтернет-магазину. Ми можемо похвалитися великим асортиментом де представлена продукція кращих брендів. Всі вони мають відмінні відгуки та репутацію. За допомогою фільтрів шукайте товари від дешевших до дорогих, обирайте вартість, яка вас влаштовує та замовляйте доставку у будь-яке місто України. Ціна доставки розраховується індивідуально.

facebook