logo-mobile-leoceramika
UA RU
0
cart cart 0

Освітлення в супермаркетах: просто про складне

  • Освітлення в супермаркетах: просто про складне - Зображення

Психологи вже давно довели, що світло безпосередньо впливає на психіку людини. Воно допомагає розслабитися чи сконцентруватися на вирішенні якихось завдань, може заспокоювати чи, навпаки, викликати роздратування. Тому освітлення у супермаркетах — це дуже непросте завдання. Воно впливає на кількість успішних продажів та може збільшити привабливість магазину для клієнтів. Або навпаки, зіграти з власником бізнесу злий жарт і відлякати потенційних покупців. Спробуємо розібратися, як потрібно організовувати освітлення у супермаркетах більш детально.

Яку роль відіграє правильне освітлення у супермаркетах?

Освітлення супермаркетів виконує одразу кілька важливих завдань:

  • приваблює клієнтів;
  • робить атмосферу у магазині комфортною;
  • дозволяє детально розглянути товари;
  • робить яскравий акцент на певних товарних позиціях;
  • дає змогу безпечно пересуватися магазином.

Освітлення в супермаркетах: основні правила та рекомендації

Збираючись облаштувати освітлення в продуктовому магазині, можна покладатися на досвід інших людей, які вже досягли успіху у своїй справі. У більшості великих компаній, наприклад, Metro або Carrefour підтримується загальне освітлення в межах 750-1000 люкс. Цей рівень яскравості сприяє активації уваги та бадьорості, що змушує клієнтів більше ходити по гіпермаркету, швидше приймати рішення, а також здійснювати позапланові (спонтанні) покупки, не вдивляючись у ціну.

Здебільшого у супермаркетах використовується нейтральне освітлення денного типу. Окремі групи товарів можуть підсвічуватись по-різному, залежно від призначення. Зокрема, цей метод дозволяє освітити деякі відділи та привернути увагу відвідувачів. Для локального підсвічування діапазон освітленості може коливатися в межах 2000-2500 Лк.

Освітлення для супермаркету вимагає трохи іншого підходу в організації, ніж освітлення інших магазинів, адже площини в торговому залі розміщуються переважно вертикально. Тому всі вимірювання рівня освітленості потрібно проводити не по горизонталі (полицям або поверхні підлоги), а по вертикалі – висоті стелажів. Важливо, щоб гіпермаркетове світло розсіювалося рівномірно, і різниця в рівні освітленості верхньої та нижньої точки не перевищувала 30%.

Світло у великому супермаркеті та маленькому магазині «біля будинку»

Великі торгові точки використовують такі світильники для супермаркету:

  • led-панелі;
  • лінійні моделі;
  • промислові світильники ЖСП або ГСП, обладнані високопотужними лампами;
  • прожектори.

Для максимальної різноманітності і в декоративних цілях застосовують даунлайти, підвісні конструкції та різноманітні рішення для вітрин.

Якщо ж йдеться про маленький супермаркет «біля дому», тут денне світло змушуватиме покупців почуватися незатишно і викличе бажання якнайшвидше піти. Освітлення для продуктового магазину має бути теплим, воно додасть затишку та допоможе продавцям встановити нормальні стосунки з клієнтами, мешканцями сусідніх будинків. Завдяки помірній яскравості світла покупці затримуватимуться у залі довше та уважно знайомитимуться з асортиментом. Але водночас важливо не переборщити, щоб магазин не став схожим на підвал.

У торгових точках малої площі можна використовувати різні моделі світильників:

  • led-панелі;
  • стельові лампи;
  • підвісні конструкції;
  • точкові рішення.

Промислове світло допоможе заощадити електроенергію та забезпечить рівномірне освітлення, а дорожчі даунлайти, люстри або підвіси зроблять простір цікавішим та привабливішим. Але на невеликому торговому майданчику не потрібно встановлювати безліч світильників, інакше можна перевантажити простір. Виділяти варто лише деякі значні групи товарів.

Освітлення в супермаркетах: враховуємо тип товарів

Звичайно, плануючи зональне освітлення продуктового магазину, потрібно обов'язково враховувати тип товарів:

  1. Випічка та сир. Такі вироби потребують помірного теплого освітлення. Можливий монтаж декоративних світильників, обладнаних плафонами із природних матеріалів.
  2. М'ясо та ковбаса. Також люблять теплий колірний відтінок. Можливе встановлення спеціальних схем освітлення, здатних підкреслювати природний колір товарів. Не варто використовувати джерела з червоним відтінком діапазону - вони вводять клієнтів в оману, що призводить до подальшого відторгнення.
  3. Молокопродукти та заморозка. Ідеально підходить прохолодне досить яскраве світло - близько 6000 К.
  4. Овочевий відділ. Сюди краще замовити інтенсивне денне світло, воно додасть продуктам блиску та візуальної свіжості. Однак уникайте ламп з інфрачервоними променями у спектрі – вони прискорюють процеси псування.
  5. Алкогольна продукція. У цій зоні оптимально працюють лампи, що дають природний колір. Також можна використовувати точкове підсвічування для елітних товарів. Важливо, щоб лампи мали матовий розсіювач і не створювали бліків на склі, дратуючи очі.

Типи світильників для торгової зали

Найбільш економічно виправданим та одночасно функціональним є світлодіодне освітлення. Сучасні LЕD-світильники економічні та характеризуються відмінною різноманітністю параметрів світла. Також вони безпечні та довговічні. У організації освітлення в супермаркеті можуть використовуватись:

  • купольні світильники, вони монтуються на стелі заввишки понад 3 м;
  • лінійні світильники, що виглядають як трубки;
  • магістральні світильники для освітлення супермаркетів - лінійні системи, що змонтовані в один контур;
  • трек-системи, які виглядають як мобільні світильники на загальному шинопроводі та відмінно підходять для точкового освітлення (акцентів);
  • растрові конструкції - лампи з дзеркальними відбивачами у вигляді панелей, які встановлюються у підвісні стелі;
  • точкові світильники, що створюють потік спрямованого світла.

Розробити та спланувати освітлення магазину для роздрібної торгівлі продуктами дуже непросто. Лампи різного типу, кольору та рівня яскравості гармонують з багатьма світильниками, щоб забезпечити акцентне та основне освітлення у торговому приміщенні. Все, що потрібно для організації освітлення супермаркету, можна купити в інтернет-магазині “Лео Кераміка”. Ми підтримуємо адекватну вартість нашої продукції та забезпечимо швидку доставку до будь-якої точки України.

facebook