logo-mobile-leoceramika logo-mobile-leo
UA RU
0
cart cart 0

Найяскравіший тренд останніх років – плитка терраццо

Плитка терраццо — це матеріал, а точніше конгломерат, що має дуже довгу історію. Ще його часом називають підлогою з мармурової крихти. Однак, як би ми не назвали матеріал, це завжди означає одне й те ж, тобто суміш води, цементу та піску, що створює характерний вигляд. Упродовж багатьох років терраццо плитка асоціювалася з розкішшю, оскільки зазвичай використовувалась у будівництві дорогих, елегантних споруд, які тільки одним своїм виглядом асоціювалися з багатством. Однак сьогодні стиль терраццо повертає собі славу, і це ми спостерігаємо в тенденціях, які нам пропонують дизайнери та архітектори. Вони не бояться використовувати терраццо і сміливо та оригінально оздоблювати матеріалом інтер’єри.

Що таке терраццо?

Терраццо — це композитний матеріал, тобто він складається з кількох компонентів, які традиційно використовуються для оздоблення підлоги. Іноді його називають штучним каменем, тому що його основною сировиною є наповнювачі, такі як шматки мармуру або граніту, які традиційно заливають бетоном або — у сучасних версіях — смолою в’яжучою. Приготовану в такий спосіб суміш пресують під високим тиском і, нарешті, після висихання її шліфують і полірують для отримання гладкої поверхні. Завдяки використанню твердих матеріалів, плитка терраццо є надзвичайно міцною та стійкою до стирання та механічних пошкоджень.

Декілька слів з історії

Попри те, що походження терраццо сягає часів античності, матеріал було вперше використано як підлогове покриття приблизно 600–700 років тому у Венеції. Водночас його охоче використовували не лише в Італії в міжвоєнний період та у 60-х, 70-х та 80-х роках. Завдяки своїй стійкості, простоті обслуговування та порівняно низькій вартості виробництва, матеріал був популярний особливо в Центральній та Східній Європі. У Радянському Союзі, а згодом і в Україні плитка в стилі терраццо найчастіше використовувалась у громадських інтер’єрах, наприклад, у церквах, театрах, лікарнях чи школах — у багатьох випадках вона й далі продовжує успішно виконувати свою роль там.

Які елементи інтер’єру оздоблюють плиткою терраццо?

Упродовж багатьох років було звичним явищем використовувати терраццо надмогильних плит та цоколів для пам’ятників. Кілька десятиліть тому він також був основним матеріалом для створення підлог із терраццо в масштабних приміщеннях. Підлога терраццо є досить дешевою та міцною, а тому ідеально підходить для обробки інтер’єрів великої площі.

Де найчастіше зустрічається терраццо?

  • Плитка під терраццо — підлогова, настінна, зовнішня — з її допомогою ви можете оздобити квартиру та терасу й бути впевненими, що вони збережуть свої властивості протягом тривалого часу. Зауважте, що в наш час плитка терраццо представлена в різноманітних дизайнах та кольорах, тому підлаштувати її під своє бачення облаштування ванної кімнати або кухні дуже просто!
  • Підлоги та сходи — завдяки високій міцності, терраццо — це матеріал, безпосередньо створений для оздоблення підлог, навіть тих, які використовуються дуже інтенсивно.
  • Підвіконня — цей спосіб використання терраццо відомий багато років — але тепер ви можете вибирати з більшого діапазону візерунків.
  • Кухонні стільниці — терраццо не дряпається і стійке до механічних пошкоджень — тому це чудовий матеріал для створення робочого простору на кухні.

Плитка ефект терраццо: переваги та недоліки?

Переваги:

  1. Як зазначалося раніше, плитка терраццо — це матеріал, для якого характерна міцність вище середньої. Він стійкий до стирання, подряпин, не має порожнин, а реконструкція плитки терраццо після її укладання не знадобиться навіть упродовж кількох десятків років!
  2. Плитка в стилі терраццо підходить для зовнішнього використання, оскільки є нечутливою до морозу та контакту з вологою.
  3. Треба також згадати про елегантний зовнішній вигляд поверхонь із терраццо, зокрема тих, що відрізняються глянцем — матова та шорстка підлога з терраццо буде ідеально виглядати в більш сучасних, промислових інтер’єрах.

Недоліки:

  1. Багато хто вважає недоліком — схильність до забруднення. Проте, використовуючи мийні засоби для терраццо, ви легко впораєтеся з цією проблемою.
  2. Для деяких недоліком є необхідність наймати професіоналів для укладання підлоги з терраццо, а також твердість матеріалу, що ускладнює самостійне встановлення плитки терраццо.

Терраццо в інтер’єрі

Сучасні технології дозволяють дуже цікаво імітувати терраццо, дизайнери не обмежені в кольорах або розмірах. Виробники керамічної плитки люблять цю тенденцію й намагаються представити її різними способами та використати в багатьох сферах, у тому числі у вітальні, на кухні чи у ванній, а також на сходах. Якщо ви плануєте використовувати систему «тепла підлога» — терраццо прекрасно для цього підходить.

Плитка в стилі терраццо може бути різних кольорів та оздоблення поверхні. Раніше отримати поліровану поверхню було дуже важко, зараз це можливо, і виробники не зупиняються на досягнутому.

Цікавим рішенням може стати використання біло-чорного терраццо в облаштуванні ванної кімнати або кухні. Таке поєднання вибирають дуже часто, оскільки воно чудово гармонує з кухонною сантехнікою та урізноманітнює колір інтер’єру.

Плитка терраццо у ванній кімнаті

Завдяки високій стійкості до вологи, плитка терраццо просто ідеально підходить для ванної кімнати. Насамперед вибирайте її як підлогове покриття. Також добре виглядатиме як оздоблення вбудованої душової кабіни. Звичайно, ви також можете використовувати її для покриття стіни над раковиною, туалетом або ванною.

Плитка терраццо найкраще підходить для елегантних сучасних ванних кімнат. Виберіть чорну плитку терраццо для мінімалістичного або лофт-інтер’єру, оформленого в холодних, досить темних тонах — тоді вона стане стильною альтернативою мармуру. З іншого боку, сіру плитку терраццо можна поєднувати з прозорими елементами обладнання і в такий спосіб отримати актуальний, трохи суворий вигляд, притаманний скандинавському стилю. Звичайно, ніщо не заважає вам впровадити штучний камінь у ванну кімнату з яскравим декором — щоб додати акцентів, ви можете вибрати барвисту плитку терраццо.

Широкий асортимент плитки від «Лео Кераміка»

У який спосіб ви б не вирішили оздоблювати інтер’єр плиткою терраццо, ви обов’язково знайдете відповідне рішення в нашому інтернет-магазині leoceramika.com.

facebook