logo-mobile-leoceramika
UA RU
0
cart cart 0

Секрети організації вуличного освітлення заміського будинку

  • Секрети організації вуличного освітлення заміського будинку - Зображення

Правильне вуличне освітлення для заміського будинку настільки ж важливе, як коректно спроектований ландшафтний дизайн. Підбір та розставлення світлотехніки часто ігнорують, здебільшого у зв’язку з браком ресурсів. Мрія скоріше переїхати до свого будинку зводиться до ретельного оздоблення інтер'єру, планування зовнішнього ж простору залишається «на потім». Тим часом зовнішнє освітлення заміського будинку не обов'язково має бути дорогим, а грамотно сплановане дає змогу нам повною мірою насолодитися принадами приватного саду.

Мистецтво освітлення: яке вуличне освітлення краще вибрати

Зовнішнє освітлення має не тільки відповідати стилю та зовнішньому вигляду фасаду будинку, а й певним нормам безпеки. Вибираючи садові світильники, зверніть увагу на параметри, що дають змогу безпечно використовувати їх у вуличних умовах:

  1. Рівень захисту від вологи та пилу позначається символом IP та числовим значенням. У цьому випадку значення IP має бути не менше 44, а матеріали лампи повинні бути стійкими до температурних коливань та корозії.
  2. Якщо ви дбаєте про енергоощадження, краще зупинити свій вибір на світлодіодних лампах. У них є ще одна перевага - світло, що випромінюється ними, не викликає такого інтересу у комах, які ускладнюють нам життя і можуть зіпсувати найкрасивіший літній вечір.
  3. Використання в системі датчиків руху, а в деяких випадках і сутінків, також вплине на вартість експлуатації. Останній працюватиме не лише далеко від вуличних ліхтарів, а й у місцях, де доходить денне світло. Він визначає світло за його інтенсивністю. Завжди варто вибирати датчик руху, тим більше, що в нових рішеннях передбачені налаштування, які не дозволяють його включати при виявленні дрібних тварин.

Як гарно освітити фасад заміського будинку?

Створюючи ефективне та практичне зовнішнє освітлення заміського будинку, вам знадобиться досвід. Той, хто хоче сам подбати про це, повинен усвідомлювати, що перебирає на себе важке завдання. Але навіть дизайнери з багаторічним досвідом знають, що ефект залежатиме від наступних чинників:

  • на якій відстані знаходиться джерело світла від стіни будівлі – чим ближче до стіни, тим яскравіше світло;
  • де встановлений світильник – вгорі (під дахом), на фасаді або зовні корпусу будівлі;
  • чи є на шляху світла, спрямованого на фасад, перешкоди, наприклад рослина;
  • який світильник буде використаний - чи світло поширюватиметься радіально навколо колби, чи тільки у вигляді променя - одного або декількох;
  • чи буде світловий промінь розділений апертурами (растрами) або збільшений лінзами;
  • якого кольору буде світло.

Підбираючи фасадне освітлення заміського будинку, важливо звернути увагу не лише на дизайн каркасу, а й додаткові опції:

  • чи адаптований світильник для роботи на вулиці;
  • чи відповідає стилю архітектури будівлі;
  • чи створює він композиційне ціле з іншими елементами освітлення;
  • як від нього поширюється світло – навколо чи у вигляді променя;
  • які лампочки можна використати.

Освітлення саду

Зелений доглянутий сад – наша гордість. Нам подобається весь час спостерігати за найцікавішими рослинами і хоча б ненав'язливо виділяти чарівні затишні куточки та закутки. Це непросто, адже вдень світильники заважати не повинні. Їхня роль - підкреслювати красу природи, а не привласнювати її. Варто робити ставку на моделі, які стануть елементом загальної картини. Садові світильники STONO від Kanlux виготовлені у дизайні, що нагадує гранітні камені різних розмірів. Вільно розкидані, вдень вони будуть природним елементом доріжки чи саду, а ввечері можуть розсіяти пітьму.

Безпека на вході

Освітлення входу у приватну власність насамперед використовується для забезпечення нашої безпеки. Ми повинні бути впевнені, що за воротами на нас чекають лише члени сім'ї та наші гості. Є кілька гарячих точок, які просто необхідно висвітлити. На вхідних воротах знадобиться освітлення дзвінка, ручки на дверях і замка. Якщо вхід накритий дахом, можна встановити стельові світильники, наприклад, галогенні лампи або точкові світильники. Якщо немає даху, використовується освітлення для заміського будинку на стовпах. Це більш елегантне та тонке рішення, особливо якщо вони поєднуються з іншими джерелами світла у дворі. Садовий світильник можна комбінувати із настінними світильниками. Також вони знадобляться для підсвічування вхідних дверей та номерного знаку будинку.

Варіанти освітлення тераси

У приватному будинку тераса та сад є продовженням вітальні. Влітку саме на терасі зосереджене сімейне та суспільне життя, тут ми також зустрічаємося з гостями або просто вечеряємо всією родиною. Освітлення має підкреслювати цю розважальну функцію та сприяти розслабленню. Найлегше освітити криту терасу верхнім світлом, тоді воно забезпечить адекватну, повну видимість, доповнивши оформлення бічними бра, що створить більш інтимну, романтичну атмосферу. Пам'ятайте, що підсвічування будинку зовні на терасі має відповідати інтер'єру вітальні та садовим меблям.

На що слід звернути увагу під час вибору освітлення для саду?

Встановлюючи вуличне освітлення заміського будинку, варто звернути увагу на кілька дрібниць, які можуть ускладнити життя не лише вам, а й сусідам. Пам'ятайте, що світловий промінь від світильників з датчиком руху не повинен бути спрямований на вулицю або сусідні будинки. Лампа, яка раптово засліплює водія машини, що проїжджає, може стати причиною аварії. Освітлення на фасаді потребує догляду. Якщо все буде зроблено погано, це потурбує тих, хто перебуває всередині. Найкращим варіантом буде встановлення світильників, конструкція яких дає змогу регулювати світло, наприклад, за допомогою заслінок для маскування, таких як Kanlux REKA. Не менш важливо регулювати силу освітлення хвіртки, під'їзної дороги та сходів. У цьому випадку слід звернути увагу, щоб не переборщити. Різкий потік світла може засліпити людину і на мить позбавити зору.

facebook