logo-mobile-leoceramika
UA RU
0
cart cart 0

Види шпалер - рейтинг найпопулярніших у 2021 році

  • Види шпалер - рейтинг найпопулярніших у 2021 році - Зображення

Ще наприкінці минулого століття ними були вкриті майже всі стіни у квартирах та будинках. Відтоді багато що змінилося. Технології виготовлення удосконалились, а це дало поштовх створенню нових типів матеріалу. Вони вважаються сучасним і винятково елегантним декором. Тому варто з’ясувати, які види шпалер на сьогодні є оптимальним варіантом, якому декору віддати перевагу, для яких приміщень підійде цей тип покриття стін.

Сьогодні ми маємо широкий вибір варіантів, коли мова йде про шпалери для стіни. Вони відрізняються підбором різних матеріалів, способом приклеювання до стін, а також візерунками і фактурою. Це також дає змогу розділити декоративні шпалери за призначенням. Це дає змогу підібрати сучасні шпалери, які можна використати не тільки для вітальні та спальні, але й  у кімнатах із підвищеним рівнем вологості — на кухні або у ванній.

Види шпалер: класифікація й характеристики

  1. Флізелінові шпалери. Основним матеріалом, з якого вони виготовлені, є флізелін. Неткане полотно виготовляється з поліестеру в поєднанні з целюлозою. Завдяки цьому флізелінові шпалери надзвичайно гнучкі, тому не виникає проблем із наклеюванням їх на стіни. На відміну від паперових шпалер, не потрібно змащувати їх клеєм. Наносити засіб треба лише на стіну. Ще одна їхня перевага полягає в тому, що немає жодних проблем із відриванням шпалер від поверхні. Стіни після зняття флізелінових шпалер не мають дефектів. Таким чином, ми можемо легко змінити інтер’єр без особливих зусиль, використовуючи флізелінові види шпалер.
  2. Вінілові шпалери. Серед вінілових шпалер є спінені і гладкі. Їхній поділ залежить від показника водопроникності. Вінілові шпалери можна легко використовувати в приміщеннях із високим ступенем вологості повітря. Їхній верхній шар зроблений із ПВХ, тому не виникає проблем із видаленням бруду мокрою ганчіркою. Додатковою перевагою цього виду шпалер є висока стійкість до сонячних променів. Завдяки цьому, попри плин часу, вінілові шпалери не втрачають колір, зберігаючи свій бездоганний вигляд.
  3. Паперові шпалери. Серед них можна виділити легкі та щільні види шпалер для стін. Перші виготовляються з одного шару паперу. Двошарові шпалери називають щільними. Обидва види шпалер можуть бути водонепроникними, але щільні паперові шпалери більш стійкі до багаторазового чищення. Їхня перевага полягає в тому, що їх можна використовувати в приміщеннях, де проводять багато часу алергіки (наприклад, дитячі кімнати). На жаль, паперові шпалери не дуже довговічні, і додатковою складністю може бути приклеювання до стін.
  4. Склошпалери. Одні з найдешевших, але водночас надзвичайно міцних шпалер. Їхня поверхня стійка до всіляких пошкоджень, добре переносить часті прибирання, а також різні механічні впливи. Можна фарбувати багато разів. Недоліком є дуже важке видалення з поверхні.
  5. Акрилові шпалери. Мають чітку, помітно структуровану поверхню. Декор зроблений із паперу, верхній шар якого покритий акриловою піною. Шпалери цього типу надзвичайно стійкі до стирання. Ви можете наносити на них фарбу, бажано акрилову. На питання: «Які шпалери кращі для фарбування?», часто лунає відповідь — акрилові.
  6. Структурні шпалери. Також можна назвати 3D-шпалерами, оскільки вони мають тривимірну текстуру. Ідеально підходять для нерівних стін.
  7. Текстильні. Це покриття складається з двох шарів. Знизу розташований папір або флізелін, зверху — текстильний матеріал. Це може бути шовк, льон, віскоза або інші тканини. Шпалери з тканини — найвишуканіший вид обробки стін. Вони можуть бути різноманітних кольорів, фактур тканини, однотонними або мати малюнок. Серед переваг варто виділити екологічність, різноманітність забарвлень, практично непомітні шви між смугами шпалер. Мають сучасні шпалери з текстилю й недоліки. Вони сильно вбирають запахи (тому не підійдуть для використання на кухні), притягують порох, їхню поверхню легко пошкодити.
  8. Рідкі шпалери. Рідкими шпалерами називають декоративну штукатурку. Спеціальна суха суміш розводиться водою й наноситься на стіну. Отримуємо суцільне декоративне покриття. Воно може бути гладким або структурним. На жаль, на сьогодні представлений обмежений вибір відтінків даного виду шпалер.
 
 

Які шпалери кращі для конкретного приміщення?

  • Для вологих приміщень підійдуть вінілові шпалери або шпалери зі скловолокна. Якщо в приміщенні невисока вологість повітря, то можна використовувати будь-які види шпалер.
  • Для дитячої кімнати шпалери мають бути безпечними, легко чиститися, бути приємними на дотик. Найкраще обклеїти її флізеліновими шпалерами.
  • Рідкими шпалерами можна обробити хол, коридор або кухню. Текстильні шпалери зазвичай використовують у вітальнях, дорогих ресторанах.

І на завершення

Сучасні шпалери дають змогу створювати різноманітні аранжування в інтер’єрах, їх можна адаптувати практично під кожний стиль. Головне — правильний вибір матеріалу.
 

 
 
 
 
 

 

facebook