logo-mobile-leoceramika logo-mobile-leo

Висота монтажу сантехніки: правила та критерії встановлення

  • Висота монтажу сантехніки: правила та критерії встановлення - Зображення

Сантехнічні висоти – важливий критерій для ремонту у ванній кімнаті. Не має значення, починаєте ви ремонт з нуля чи повністю переробляєте вже наявний – головне з розумом підійти до цього питання, дотримуючись правил розстановки сантехприладів. Сьогодні мова піде про стандарти, які варто враховувати для установки сантехніки у ванній кімнаті.

Чи є чіткі стандарти?

Так, стандарти встановлення сантехніки існують, та для кожного виробу вони індивідуальні. Правила підібрані згідно з середньостатистичними показниками зручності користувачів. Звісно, кожен стандарт має свої виключення, які базуються на особливостях сантехнічних приладів, а також від особливих уподобань та потреб людини. Так, як, наприклад, є умивальники накладні та вбудовані, то вони розташовуються на різній висоті. Те саме стосується й, наприклад, душових кабін, які можуть бути з піддоном, або без нього. 

Головне правило, яке стосується безпосередньо ремонтних робіт – обирайте вузькопрофільного спеціаліста. В цьому питанні так звані майстри на всі руки не зможуть досконало виконати роботу, адже встановлення сантехніки має свої нюанси.

Яка висота ванни від підлоги має бути?

При виборі ванної, варто звертати увагу на безліч факторів: кольорову гамму, форму, розмір, а також наявність ніжок чи подіуму. Особлива увага приділяється саме параметру висоти ванни від підлоги. Цей показник впливає на те, наскільки ергономічно та правильно сантехніка буде розміщена у ванній кімнаті, а також на зручність її використання та безпечність.

Висота ванни стандарт – 70 сантиметрів від рівня підлоги. Від цього показника можуть бути невеликі відхилення. Наприклад, якщо у квартирі або будинку є дитина чи люди похилого віку, розташувати сантехнічний виріб можна на висоті 60 сантиметрів. Тут головне правило – безпеки для кожного користувача.

Висота ванни від підлоги повинна забезпечувати проміжок між її дном та підлоговим покриттям, який становить 12-15 сантиметрів. Це потрібно, щоб мати доступ до сифона та решти комунікацій.

Яка має бути висота раковини в ванній?

Згідно зі стандартами, оптимальна висота від верхнього краю умивальника до підлоги має становити від 80-85 см. Але слід враховувати, що стандарт та особистий комфорт інколи не збігаються. Вираховуйте бажану висоту, відштовхуючись від свого зросту та зросту членів сім’ї й підбирайте оптимальний показник, враховуючи ці дані. Пам’ятайте, що навіть 5 зайвих сантиметрів можуть створити вам дискомфорт, тож покладайтесь лише на власні відчуття.

Якщо раковина буде розміщена занадто низько, від постійного нахилу страждатиме ваша спина. І, навпаки, занадто високе розміщення рукомийника буде викликати щоденне невдоволення, вода буде розбризкувати від незручного положення рук тощо. Що стосується додаткового оснащення – висота тумби під умивальник також залежить від зросту мешканців та підбирати її варто, відштовхуючись від власних відчуттів.

Обираючи, на якій висоті вішати дзеркало у ванній, варто також покладатися на свій комфорт. Варто спробувати розмістити дзеркало на бажаному місці та відповісти собі на питання, чи зручно мені буде проводити гігієнічні процедури, дивитись на своє відображення. Чи комфортно в такому положенні почуває себе моя шия, голова, спина. Таким чином, ви можете вибрати ідеальний варіант для себе з урахуванням своїх індивідуальних потреб. Взагалі ідеально, якщо відображення обличчя припадає на центр дзеркала. 

Висота монтажу змішувача у душі та ванній

Висота змішувача в душі залежить від зросту членів родини. Стандартна висота, яка буде зручною та оптимальною для всіх – від 110 до 130 сантиметрів від підлоги. Якщо розмістити його таким чином, кожен член сім’ї зможе мати до нього доступ і виставляти бажану температуру води за потребою. Те ж саме стосується ванни.

Для невеликих ванних кімнат часто застосовується суміжний варіант, тобто ванна з душовою кабіною. Вона створюється за допомогою встановлення бокової панелі або звичайної шторки. У цьому випадку знадобиться змішувач для ванни-душу, а ще спеціальний настінний тримач, що буде утримувати душовий шланг. У цьому випадку, змішувач встановлюється на висоті десяти-вісімнадцяти сантиметрів від верхнього краю ванни – це приблизно шістдесят сантиметрів від рівня підлоги.

Яка висота установки інсталяції для унітазу?

При встановленні популярних моделей унітазів підвісного типу, потрібно монтувати особливу систему під назвою інсталяція. Вона має такі функції:

  1. Підтримка входу каналізації.
  2. Підтримка труб водопостачання.
  3. Підтримка водного бачка.

Підвісні унітази допомагають звільнити простір, запобігають появі вогкості під сантехнікою. Також за ними легко доглядати та мити під ними підлогу. Висота підвісного унітазу має бути приблизно 40 см від поверхні підлоги. Але цей показник не є стандартом, все залежить від зросту та статі. Якщо мова йде про стандартні унітази, так звані компакти, то їх висота від підлоги разом з бачком має становити до 80 см.

Яка висота установки сушки для рушників?

Сушарку встановлюють згідно з правилами, на висоті не менше ніж 120 сантиметрів від підлоги. 

При монтажі варто враховувати наступні рекомендації:

  • можна встановити сушку над пральною машинкою;
  • відстань між рукомийником, душовою та сушкою має становити близько 60 сантиметрів;
  • місце для встановлення розетки та сушки має бути на відстані не менше 70 сантиметрів від сантехніки та труб.

Установка сушки здійснюється методом проведення прихованих комунікацій. Для цього розбирають стіни та монтують в них кабель.

Ще більше корисної інформації шукайте в блозі Лео Кераміки. В нашому інтернет-магазині ви можете купити якісні товари та аксесуари для вашої оселі за гарну вартість, а також дізнатись багато корисної інформації про ремонт і облаштування домівки. У нас можна замовити доставку продукції по всій Україні за вигідною ціною. На сайті також присутні відгуки інших покупців, які допоможуть зорієнтуватися та вибрати потрібну річ.

facebook