logo-mobile-leoceramika

Як вибрати плитку для каміна та печі

  • Як вибрати плитку для каміна та печі - Зображення

Камін або піч — це популярне джерело тепла у приватних будинках. Ба більше, все частіше каміни можна зустріти й у просторих квартирах. Їх видів є дуже багато, але звісно ж, найбільш атмосферним вважається справжній камін на дрова. Будь-то піч чи камін, обидва вироби можуть стати справжньою окрасою приміщення. Але лише за умови грамотного їх оздоблення. Для оформлення камінів підходить лише спеціальна термостійка плитка. Така жаростійка плитка для грубки доступна у багатьох варіаціях та навіть стилістичних рішеннях. Якими матеріалами оздоблюють камін? Яким вимогам вони повинні відповідати? Як стильно оздобити пічку? Про все це й поговоримо.

Оздоблення грубки: види матеріалів

Чим обкласти камін? Це питання точно задає собі кожен. На даний момент є мінімум п’ять достойних варіантів, кожен з яких, при правильному виборі, прослужить дуже багато років:

  1. Керамічна плитка (керамограніт). Дуже міцний і довговічний матеріал, який відповідає всім необхідним параметрам. Він виготовляється з глини, гранітної крихти, піску, слюди та інших домішок. Обпалюється при дуже високій температурі. За рахунок цього не дряпається, не тріскається, роками не втрачає привабливого вигляду тощо. Серед плюсів — великий вибір кольорів та дизайну. Серед мінусів — висока вартість.
  2. Клінкер. Це натуральний матеріал виготовлений із сланцевої глини, яка є стійкою до вогню. Клінкером можна обробляти камін зверху, для внутрішнього оздоблення вона не підходить, адже буде тріскати. Має хороші експлуатаційні властивості і “чистий” склад. Довговічна та може використовуватися для оздоблення вуличних камінів, наприклад, в зоні барбекю, адже є морозостійкою.
  3. Теракота. Камін обкладений плиткою теракота — це зовсім непоганий варіант. Вона довговічна, паронепроникна, має відносно доступну ціну. Мінус — мінімальна палітра кольорів, а якщо точніше, то всі відтінки теракотового.
  4. Майоліка. Це та ж теракота але покрита шаром глазурі, за рахунок чого має яскраве забарвлення та глянцеву поверхню. Мінус цієї плитки в тому, що вона не підходить для кухні, чи сауни, де є підвищена вологість і пар. Поверхня буде руйнуватись.
  5. Кахель. Не знаєте якою плиткою обкласти грубу? Кахель — це найкращий варіант. Такі грубки популярні у сільських місцевостях. Кахлем оздоблювали піч ще багато років тому. Дехто вважає його старомодним, але насправді це дорогий вид кераміки, який має чудові характеристики, та служить роками.

Уваги заслуговує кожен з цих матеріалів, але у сучасних інтер’єрах найчастіше зустрічаються каміни обкладені плиткою керамограніт.

Яким параметрам повинна відповідати жаростійка плитка для грубки

Будь-яка плитка для оздоблення камінів має відповідати ряду певних характеристик. Якщо знехтувати ними, то з часом матеріал потріскається чи відпаде, і доведеться переробляти все заново.

  1. Вогнестійкість. Цей параметр вказує на те, яку температуру може витримати плитка і при цьому не втратити свого розміру і цілісності. Ідеальний коефіцієнт 7-8%.
  2. Жароміцність. Кераміка, яка не боїться вогню маркується буквою “Т”. Інколи вона маркується цифрами: одиничкою, двійкою чи трійкою. Чим вища цифра, тим краще.
  3. Водопоглинання. Цей параметр важливий, якщо грубка розташована на кухні або у сауні. Коефіцієнт не повинен перевищувати 3%. Переважно така плитка маркується буквою “Е”.
  4. Структура. Для камінів не підходить пориста.
  5. Технологія виробництва: вона буває двох видів — пресування (маркується буквою В або екструзія (буква А). Другий варіант вважається кращим.
  6. Екологічність. Чим менше домішок у виробі тим краще. При нагріванні неякісний матеріал може виділяти токсичні речовини.
  7. Міцність. Краще вибирати плитку товщиною не менше 8 мм.

Неабияке значення мають й бренди та країна походження плитки. Надавайте перевагу перевіреним виробникам, які мають гарну репутацію і відгуки. Серед лідерів: Польща, Іспанія, Італія. Є достойні виробники й в Україні, наприклад, Golden Tile.

Сучасні варіанти оздоблення камінів

Оздоблення камінів плиткою — це ціле мистецтво. В інтернеті є безліч дизайнерських рішень, ми ж вибрали кілька найкрасивіших на нашу думку.

  • імітація справжнього фактурного каміння. Це ідеальний варіант для приватних будинків, чи шале. Добитися такого ефекту можна відповідною керамічною плиткою;
  • Імітація цегли. Доволі популярне рішення, яке підходить для багатьох інтер’єрів, особливо для лофту;
  • дзеркальна плитка. Звісно сам камін нею не оздобиш, а от стіну навколо нього можна. Це виглядає дуже вишукано та елегантно;
  • панно з кераміки. Обрати можна будь-який візерунок та кольорову гаму. Наприклад білу плитку з чорними геометричними лініями, якщо інтер’єр у сучасному стилі. Або щось з квітковим принтом, якщо кімната в стилі прованс; В такому разі камін точно стане родзинкою кімнати, і її головним акцентом.
  • просто керамограніт з стильним візерунком, наприклад, під мармур.

Вибір часто залежить від загального стилю кімнати, розмірів каміну та бюджету, який готові вкласти господарі.

Додаткові рекомендації стосовно облицювання камінів плиткою

Яким якісним не був би облицювальний матеріал, він може не прослужити довго, якщо його неправильно укласти. Маємо ряд порад:

  1. Обов’язково слід купити дорогий клей та від перевіреного виробника. Не економте на цьому.
  2. Затирочна суміш має бути вогнетривкою і теж якісною.
  3. Довірте всі оздоблювальні роботи кваліфікованому майстру.

Якою плиткою краще обкласти грубу — вирішувати лише вам. У інтернет-магазині Лео Кераміка представлений великий вибір облицювальних матеріалів, які відповідають різноманітним параметрам. Всі товари зручно відсортовані по категоріях. За допомогою фільтрів можна вибрати бренд, ціну, країну походження, тип товару, його колір, розміри тощо. Наші кваліфіковані консультанти залюбки дадуть відповідь на всі питання стосовно продукції представленої на сайті. Можна замовити доставку товару у будь-яке місто України. У Львові діє послуга доставки “на поверх”.

facebook