logo-mobile-leoceramika

Які бувають схеми укладки плитки

  • Які бувають схеми укладки плитки - Зображення

Використання однотипного кахелю при оздобленні приміщень не є єдиним декоративним прийомом, адже існує безліч різноманітних дизайнів. І виникає закономірне питання про те, як комбінувати плитку у ванній та інших кімнатах, щоб забезпечити гармонійне поєднання кольорів та фактури. Головний порадник у цьому — лише фантазія господарів, адже не існує ніяких заборон і суворих вимог до декору. Останній може бути як простим, так і мати складні художні риси. Розглянемо, як найбільш вдало розкласти плитку та які схеми при цьому можна використовувати.

Класична розкладка та її особливості

Така розкладка, зазвичай, має містити лише два тони — світлий та темний. В цьому випадку потрібно лише вміти та знати, як покласти плитку у ванній кімнаті. Зазвичай, темні тони використовуються в нижній частині стін по всьому периметру, а світлі викладаються зі стелі. Розділовий бордюр є умовною лінією розмежування плитки різних відтінків.

Однотонна розкладка є дуже доречною, якщо ванна кімната має невеликі розміри, а її дизайн виконаний під метал або природний камінь, що є популярним в теперішній час. Такий варіант також дозволяє візуально збільшити площу приміщення.

Вказані способи укладання плитки одного або двох тонів є найбільш розповсюдженими.

Вертикальна і горизонтальна розкладка 

Для реалізації горизонтальної розкладки попередньо необхідно організувати лінію переходу, рівень якої повинен відповідати висоті самої ванни. І хоча варіанти укладання плитки у ванній кімнаті можуть бути різними, лише деякі з них впливають на візуальне збільшення освітленості і горизонтальна — одна із таких. Серед інших нюансів:

  • ще одним видом такого методу є розкладка зі зрушенням вертикальних швів відносно граней нижче розташованого ряду плиток;
  • вертикальне укладання дозволяє візуально збільшити висоту ванної кімнати, при цьому плитка розкладається шов в шов. Підсилити ефект можна за рахунок зміни кольорів. Такий прийом часто використовується для зонування приміщення;
  • іноді можна зустріти комбіноване укладання — вертикальне і горизонтальне.

Встановлення плитки на підлогу є розповсюдженою практикою. При цьому кахель може бути прямокутної або квадратної форми, різного розміру та кольору.

Модульна розкладка плитки на підлогу виконується наступним чином: декілька плиток одного відтінку оточуються іншими, які відрізняються за тоном, цим самим створюючи "вікно".

Взагалі, комбінуючи різні варіанти укладання облицювальної плитки, можна підкреслити індивідуальність будь-якого інтер'єру. А, наприклад, розкладка кахелю двох кольорів у шаховому порядку буде оригінальним рішенням і додасть екстравагантності виборному дизайну. 

Ялинка, ромбик та особливості таких схем

Варіанти укладання плитки на підлогу ромбом — це ускладнений варіант, але він зробить поверхню унікальною і оригінальною. Важливим є те, що схема покриття має бути складена завчасно, а підрахунок матеріалів необхідно проводити з чималим запасом.

Укладати плитку "ялинкою" цікаво і незвично. За допомогою такого способу можна отримати досить вичурну поверхню. Для такого варіанту частіше за все використовують прямокутну плитку. З цією схемою стає можливим оформлення ділянкиз неправильною геометричною формою, по діагоналі тощо.

Укладка плитки з кольоровими акцентами

Сьогодні існує безліч трендових, оригінальних ідей як класти плитку на стіну. Керамічна плитка дає змогу експериментувати і утворювати креативні комбінації. Найбільш популярними серед них є:

  1. Полотна з однотонним покриттям, що влучно поєднуються з об'ємними ілюстраціями на стінах і це далеко не останній варіант. Створюючи контрастний фон для предметів декору чи меблів можна додати їхньому вигляду свіжості і стильності.
  2. Лаконічний і модний монохром. Ця технологія укладання плитки на стіну дозволяє підібрати настінне і підлогове покриття в одній кольоровій гамі. Молочний, бузковий, блакитний чи бежевий керамограніт має спокійний і вишуканий вигляд.
  3. Поєднання подібних відтінків. Вводити контрастні чи світлі тони в загальний інтер'єр — дуже цікаве і незвичайне рішення. За його допомогою можна формувати поздовжні колони на стінах, а також обрамлювати дзеркала, картини чи умивальники.
  4. Однотонна настінна обробка та імітування природних матеріалів. Можна імітувати дерево чи каміння, в будь-якому із варіантів плитка має вишуканий вигляд. Вона влучно підійде для того аби розставити необхідні акценти на стінах. 

Про те, який колір плитки краще купити, можна говорити нескінченно, але при виборі важливо враховувати тип і площу кімнати для якої купується оздоблення. Підбір необхідної плитки тримається на трьох основних аспектах: вдала комбінація відтінків, власні смакові уподобання і бажання отримати гармонійний кінцевий результат.

Інші цікаві варіанти

Коли ви обираєте незвичні способи укладання плитки на підлогу чи стіни, то звертайте увагу й на варіант "мозаїка". Якщо площа велика, то правильніше обирати стримані та близько розміщені відтінки, що розташовуватимуться на колірному колі. Коли контраст не явно виражений, то візерунок виглядає оригінальніше.

Плитка малого та середнього розміру краще підходить для такого укладання. Вдалим рішенням буде зробити ефект розмиття кольору на краях орнаменту. Аби виконати цей трюк необхідно плитку потрібного кольору розмістити на підлозі, а інші елементи, що розміщені на віддалених рядах поміняти місцями, змінити їх положення або змішати.

Ще більше корисної інформації в блозі Лео Кераміка

Блог Лео Кераміка має чималий асортимент креативних і трендових ідей для вашої оселі. Зверніть увагу, що на сайті інтернет-магазину можливо замовити великий асортимент продукції, для дому та ремонту з доставкою по всій країні і за гарною ціною. Вся інформація на сайті, про наявність товару, його вартість, знижки та опис, завжди актуальна. Впевнитися в тому, що магазин пропонує якісні товари можна прочитавши відгуки інших користувачів.

facebook