logo-mobile-leoceramika logo-mobile-leo

Які бувають види кухонних мийок?

  • Які бувають види кухонних мийок? - Зображення

При виборі меблів та обладнання на кухню — важлива кожна дрібниця. Все має бути не лише надійним та функціональним, а й красивим і гармонійно поєднаним. Покупка мийки — це один з найважливіших пунктів. На щастя, чи на жаль, виробники пропонують неймовірне різноманіття моделей. З одного боку — це чудово. Однак багато господинь просто розгублюються не знаючи, як вибрати мийку на кухню серед подібного різноманіття. Пропонуємо розглянути основні критерії вибору, щоб максимально полегшити цей процес.

Які бувають види кухонних мийок?

Умивальник кухонний, раковина, мийка — все це слова-синоніми. Якщо раніше вибір звужувався до кількох моделей та матеріалів виготовлення, то зараз асортимент розширили у кілька разів. Ось, за якими критеріями поділяються мийки:

  1. За матеріалом виготовлення.
  2. За способом установки.
  3. За формою та глибиною чаші.
  4. За кількістю чаш.
  5. За додатковими параметрами, такими як: колір, розмір зливного отвору, бічне крило (його наявність або відсутність), та бренд.

Пропонуємо розглянути більш детально кожен з цих пунктів, щоб знайти відповідь на питання, яку мийку вибрати на кухню.

Види мийок за матеріалом виготовлення

Кухонні мийки виготовляються з різних матеріалів. Всього налічується близько п’яти найпопулярніших, які зустрічаються на сучасних кухнях найчастіше.

  1. Нержавіюча сталь. Найпопулярніші, найбільш звичні, недорогі та дуже надійні. Нержавійка не потребує особливого догляду, гарно служить, не піддається корозії та не боїться перепадів температур. Перш ніж купити мийку з нержавійки, перевірте її з допомогою магніту. Якісна сталь не притягує його.
  2. Кераміка. Поступово входить в топ продажів, адже відрізняється дуже красивим зовнішнім виглядом. Такі мийки можна побачити на картинках у Пінтерест, та в стильних домівках інфлюенсерів і знаменитостей. Серед недоліків — відносно висока ціна і велика вага. А загалом, кераміка — це довговічний матеріал, за яким легко доглядати.
  3. Граніт. Естетично привабливі мийки, виготовлені з натуральної сировини (переважно суміш граніту та кварцу). Серед плюсів — екологічність, довговічність, красивий вигляд. Серед мінусів — висока вартість.
  4. Фраграніт. Це різновид штучного каменю в основі якого акрилова смола, кварц, і кольорові пігменти. Подібна раковина має приголомшливий вигляд, але і коштує відповідно.
  5. Тектонайт. Ще один різновид штучного каменю. Вироби з тектонайту мають в основі кварц та поліестер. Вони ввібрали в себе практично всі плюси гранітних моделей, але коштують набагато дешевше.
  6. Чавун. Це довговічні та недорогі мийки, покриті шаром емалі, внаслідок чого вони мають яскравий глянцевий блиск. З мінусів — схильність до подряпин. Не рекомендовано мити їх жорсткими губками.

То ж підсумуємо, яка мийка краща. Якщо ви шукаєте оптимальне поєднання ціни та якості — варто вибирати нержавіючу сталь. Тим у кого на першому місці естетика — підійде кераміка або штучний камінь. Тим хто хоче максимально зекономити і купити довговічну модель — варто приглядатися до чавунних виробів.

Як вибрати кухонну мийку в залежності від способу установки

Є три популярних способи установки та один, який лише набуває популярності. Серед популярних:

  1. Накладні мийки. Вони продаються окремо для модульних кухонь, де переважно всі розміри стандартні. Їх “натягують” на окрему тумбу, як кришку. Додатково можуть встановлюватись настінні бортики, щоб вода не потрапляла в стики між раковиною і тумбою.
  2. Врізні. Сучасні, стильні та дуже поширені. Їх вставляють у стільницю, в отвір, який заздалегідь вирізають. З мінусів — складніший монтаж, але для сучасних майстрів — це не проблема.
  3. Підстольні. Переважно це гранітні моделі, або мийки зі штучного каменю, які встановлюють нижче рівня робочої поверхні. Виглядають дуже стильно та у користуванні зручні.

Ще один спосіб установки, який набирає популярність — вбудовані мийки. Їх монтують у цільну стільницю в один рівень з поверхнею.

Розміри мийки на кухню: форма і глибина чаші

Далі поговоримо про вибір чаші, а саме її розміри, форму і глибину. Почнемо з глибини. Цей параметр має певні стандарти. Рекомендують купувати мийку, яка має глибину не менше 15 сантиметрів у протилежному випадку вода буде бризкати довкола. Найзручнішою вважається глибина у 20 сантиметрів. Щодо ширини, то стандарт коливається в межах від 40 до 100 сантиметрів. Мийка на кухню розміри якої можуть бути дуже різними, обирається враховуючи потреби й побажання господарів та габарити кухонного гарнітуру.

Щодо поширених форм:

  • універсальна квадратна, яка підходить для більшості кухонь і стільниць;
  • естетична та компактна кругла чи овальна модель. Їх частенько можна побачити, якщо раковина розташована біля вікна;
  • функціональні та місткі прямокутні мийки. Часто складаються з кількох чаш;
  • компактні кутові або у формі трикутника. Підходять для маленьких кухонь;

Також в продажі зустрічаються мийки у формі трапеції, напівкруглі, та інші оригінальні моделі, які пасуватимуть навіть до найоригінальнішого дизайну інтер’єру. Яка мийка краща кругла чи квадратна — однозначної відповіді немає. Відштовхуватись потрібно від інтер’єрного стилю. Якщо кухня в білих кольорах, близька до стилю прованс чи сучасної класики, то гармонічніше виглядатиме кругла мийка. Квадратна пасуватиме до сучасного модерну, хай теку, чи лофту, де присутні чіткі лінії, та стримані кольори.

Кількість чаш знову ж буває різною: від однієї та до чотирьох. Найпопулярніші моделі з однією чашею та додатковою місткістю, або двома чашами. Дві та більше чаші вибирають господині, які готують для великої родини, часто і багато. Практичними є мийки з крилами, на котрі можна розмістити мокрий посуд, овочі чи фрукти. 

Ще більше цікавих ідей для дому шукайте у блозі Лео Кераміка. В нашому інтернет-магазині можна замовити різні товари для ремонту та затишного облаштування домівки. На сайті вказані актуальні ціни й характеристики продукції, а також відгуки від наших клієнтів. Пропонуємо доставку у будь-яке місто України.

facebook