logo-mobile-leoceramika

Які бувають види лампочок?

  • Які бувають види лампочок? - Зображення

Вже у минулому ті часи, коли на полицях магазинів були тільки лампи розжарювання з колбою із прозорого скла, які різнилися між собою лише параметрами потужності. Зараз виробниками пропонуються різні види лампочок, серед яких:

  • традиційні лампи розжарювання;
  • галогенні та металогалогенні джерела світла;
  • люмінесцентні прилади;
  • енергоефективні пристрої зі світлодіодами.

Всі перераховані види електричних ламп відрізняються між собою конструкцією та світловим потоком. Ці фактори впливають на роботу джерела світла та їх вартість.

Сучасні види ламп та їх особливості

Найсучасніші види ламп освітлення – світлодіодні або LED. Вони широко використовуються для оснащення освітлювальних приладів у побуті, на промислових підприємствах та вулицях. Світлодіодні лампи характеристики свідчать про те, що ці вироби виготовляються без використання шкідливих речовин. Їх конструкція складається із наступних елементів:

  • розсіювач світлового потоку;
  • плата оснащена світлодіодами;
  • радіатор, що відповідає за відведення тепла;
  • драйвер для забезпечення стабільного функціонування;
  • цоколь відповідного виду.

Для виготовлення розсіювача застосовується пластик. Під час роботи світлодіодів виділяється мінімум тепла, тому пластикові деталі точно не перегріваються. Тепло відводиться до радіатора за участю алюмінієвої плати, оснащеної теплопровідною пастою. На металевому цоколі є полімерна основа, яка захищає корпус виробу від пробивання струмом. Найсуттєвіша перевага світлодіодних лампочок – тривалий термін експлуатації. Також вони наділені високими показниками енергоефективності.

Попитом серед споживачів користуються люмінесцентні лампи. За формою вони бувають лінійними або трубчастими, U-подібними і компактними. Розрізняють два види люмінесцентних ламп – високого та низького тиску. Перші використовуються для організації освітлення зовні і потужних освітлювальних приладів, другі встановлюються у приміщеннях.

Компактні люмінесцентні лампи ще називають енергозберігаючими з денним світлом. Їх робота базується на ультрафіолетовому випромінюванні. Переваги – високий ККД, велика світловіддача, незначна температура експлуатації порівняно з лампами розжарювання.

Форма ковби

Ковба лампи – це скляна посудина, всередині якої розташована нитка розжарювання чи інший елемент освітлення. На кожній ковбі є власне маркування, завдяки якому можна дізнатися про її форму. Найпоширеніші види деталей представлені нижче:

  • грушоподібна;
  • у формі свічки;
  • свічка на вітрі;
  • закручена свічка;
  • у вигляді кулі;
  • рефлекторна ковба.

Кожний з видів джерел світла має власну форму ковби, яка відрізняється конструкцією. Споживачі можуть підібрати певний виріб в залежності від власних уподобань та параметрів освітлювального приладу, куди планується встановити лампу.

Тип цоколя

Крізь цоколь проходить струм. Також ця деталь дозволяє закріпити лампу в патроні. Як правило, елемент виготовляється з кераміки, інколи – з пластику. Зсередини цоколь оснащений електродами, зовні – укомплектований контактними з’єднаннями. Розрізняють такі види цоколів ламп:

  1. Е14 – міньйон.
  2. Е27 – стандарт.
  3. Е40 – для потужних ламп.
  4. R7s – для прожекторів.
  5. G13 – поворотний.

У більшості європейських країн у побуті використовують лампочки із цоколем Е40 та Е27. Цоколі можуть бути різьбовими та штирковими. Перші є більш розповсюдженими – вони застосовуються для промислових та побутових ламп, позначаються літерою Е. При покупці лампочкислід звертати на маркування, яке нанесено на упаковці або на самому пристрої. Цифри за літерою позначають діаметр цоколя в міліметрах.

Енергоефективність

Щоб вибрати енергоефективність лампочки характеристики треба вивчати особливо детально. Всього виділяють 7 класів – A, B, C, D, E, F, G. Найвищий – це А, найнижчий – G. Чим вище клас енергоефективності лампи, тим менше енергоресурсів витрачається під час роботи.

Енергоефективність (або світловіддача) визначається як відношення світлового потоку, який надходить від джерела світла, до електричної потужності, яку освітлювальний прилад споживає з електромережі. При виборі лампочок з високими показниками енергозбереження треба звертати увагу не тільки на їх вартість, а й на бренд. Відомі виробники випускають більш якісні джерела світла, які відрізняються довговічністю.

Розглядаючи всі види енергозберігаючих ламп, можна зробити висновок, що максимальною енергоефективністю наділені варіанти зі світлодіодами. Це сучасні та надійні джерела світла. Вони здатні працювати до 25 раз довше порівняно з традиційною лампою розжарювання, а електрики споживають майже у 8 разів менше. Такі лампочки миттєво вмикаються, майже не нагріваються та не блимають. За якістю світлового потоку вони максимально наближені до натурального денного світла, яке комфортне та безпечне для зору.

Ще більше корисної інформації шукайте у блозі Лео Кераміка

У цій статті ми розглянули, які види ламп розжарювання, світлодіодних та люмінесцентних джерел світла бувають, та розібралися, якими особливостями вони наділені. Ще більше корисних рекомендацій щодо того, як зробити оселю затишною та комфортною, знайдете в блозі Лео Кераміка. Досвідчені експерти знають, як облаштувати житло, щоб воно стало зручним та функціональним.

Замовити енергозберігаючі лампи види яких ми розглянули вище, можна в нашому інтернет-магазині за доступною ціною. Доставка товару здійснюється регіонами країни в обумовлений термін. Щоб купити лампу, слід додати товарну одиницю до кошику на сайті. Актуальна вартість вказана в електронному каталозі – ця інформація регулярно оновлюється.

На сайті вказані відгуки споживачів, з яких можна дізнатися про якість джерел світла, їх довговічність та енергоефективність. Знаючи, які мають енергозберігаючі лампи переваги та недоліки, зробити правильний вибір неважко. Сподіваємося, що поради із цієї статті допоможуть облаштувати у вашій оселі комфортне та енергоефективне освітлення.

facebook