logo-mobile-leoceramika logo-mobile-leo
UA RU
0
cart cart 0

Який ламінат краще: критерії та поради для вибору

  • Який ламінат краще: критерії та поради для вибору - Зображення

Ламінат - це справді одне з найпопулярніших покриттів, воно не втрачає позиції в рейтингу популярності останні кілька десятиліть. І це не дивно, адже такий матеріал відрізняється доступною вартістю, довговічністю та привабливістю. А ще виробники пропонують відмінний вибір ламінату на будь-який смак та гаманець. Але вибір відповідного варіанту - це не найпростіше завдання, адже потрібно враховувати безліч деталей та чинників. Спробуємо розібратися, який ламінат краще і дамо кілька простих порад щодо вибору такого матеріалу.

Який ламінат кращий: особливості вибору

Перед тим як намагатися зрозуміти, який ламінат краще, важливо зрозуміти, що критерії вибору такого матеріалу залежать від багатьох чинників, зокрема, від:

  • навантаження на поверхню;
  • рівня прохідності;
  • вологості у приміщенні;
  • монтажу системи «тепла підлога».

Для різних умов експлуатації вибір буде різним. Найкращим варіантом буде той, що повністю відповідає конкретним умовам експлуатації.

Який ламінат кращий за розміром?

Замислюючись над тим, який ламінат краще вибрати, варто почати з його розміру. Вибір виробів за довжиною або шириною – це питання дизайнерських уподобань. Зокрема, у великій кімнаті краще покласти ламінат більших розмірів, а невеликі дощечки виглядатимуть дуже виграшно у маленькому приміщенні.

Якщо ж говорити про практичність, важливо звернути увагу на товщину плашок. Сучасні виробники пропонують ламінат завтовшки 6-14 мм. І при виборі важливо враховувати такі чинники:

  • Товстіший ламінат є більш довговічним. Проте професіонали рекомендують не впадати у крайнощі. У побутових умовах добре себе проявляють панелі в 7-9 мм, укладання товстіших може знадобитися лише в місцях підвищеної прохідності.
  • Товщина ламінату безпосередньо корелюється із його теплотою. Занадто тонкі дощечки не можуть затримувати холод, який поширюється від кам'яної основи. Але водночас система «тепла підлога» вимагає застосування, навпаки, більш тонкого ламінату.
  • Товщина також безпосередньо пов'язана зі звукоізоляцією. Занадто тонкий ламінат буде дуже галасливим - в офісі він буде відгукуватися гучним клацанням каблуків, а у квартирі - буде дуже шуміти як при ходьбі, так і при падінні на нього різних предметів.

Найкращий варіант за класом зносостійкості

Довговічність служби ламінату визначається стійкістю даного покриття до стирання. Клас зносостійкості матеріалу виявляють під час тестів: труть дошки спеціальним чином до виникнення видимих слідів. Замислюючись про те, який клас ламінату кращий, потрібно прислухатися до думки фахівців:

  • 31 клас характеризується товщиною захисної плівки на рівні 0,2 мм, термін служби становить близько 5-10 років, відмінний вибір для спальні або дитячої (при малій активності дитини, наприклад, для немовляти);
  • 32 клас має товстіший захист, служить близько 10 років, є більш оптимальним вибором для вітальні або кабінету, можливий монтаж в офісі з середньою прохідністю;
  • 33 клас характеризується товщиною захисного шару в 0,4-0,5 мм, тому може зберігати відмінні зовнішні характеристики протягом 15-20 років, буде відмінним вибором для коридору, передпокою чи кухні, також його можна купити для великого офісу;
  • 34 клас - це хороший ламінат для місць громадського користування, його купують для укладання навіть у фаст-фудах або спортзалах.

Ламінат гарної якості може відрізнятись і за вологостійкістю. Чим вище цей показник, тим менше вологи може увібрати матеріал. Багато виробників обробляють плитки спеціальним просоченням, завдяки чому вони можуть витримати навіть справжній потоп протягом кількох годин, зберігаючи свою функціональність та відмінний зовнішній вигляд.

Також, думаючи про те, який вибрати ламінат, який матиме кращий вигляд, зверніть увагу на наявність фаски. Така функціональна особливість надійно маскує місце стику, завдяки чому покриття виглядає привабливіше та дорожче – нагадує справжнє дерево. Також фаска запобігає проникненню вологи в глибину покриття.

Декілька практичних порад

Замислюючись про те, який варіант ламінату краще підійде для різних приміщень та для різних цілей, враховуйте такі рекомендації:

  • для кухні краще замовити матеріал з підвищеним класом зносостійкості (на рівні 32-33) і вологозахисним просоченням, а також професіонали рекомендують провести додаткове просочування швів спеціальною мастикою;
  • для ванної кімнати треба купити виріб на ПВХ-основі, який особливо стійкий до води, також краще вибрати покриття з текстурою - воно не слизьке;
  • для коридору рекомендують підібрати покриття, яке буде максимально міцним і захищеним - оптимальний клас зносостійкості - 33 або 34, також обов'язковою є наявність захисних просочень;
  • при облаштуванні житлових кімнат (спальні або дитячої) потрібно насамперед звертати увагу на екологічність ламінату, на неї вказує наявність маркування Е1 або Е0 – свідчення мінімального вмісту формальдегідів, а від моделей Е2 чи Е3 краще відмовитись.

На що ще треба звернути увагу?

Підшукуючи оптимальне покриття для підлоги, потрібно проаналізувати не тільки функціональні показники матеріалу і його колір, але і розібратися, яким виробникам можна довіряти. У будь-якому разі, не варто радикально економити на такій продукції: ціна має бути мінімум середньою по ринку, адже якість не може коштувати дешево. Також важливо вивчити рейтинги та відгуки. Зокрема, професіонали рекомендують вивчити:

  1. Офіційні дані. Кращі виробники ламінату - це європейські компанії, наприклад, Beauty Floor, Finsa, Kaindl, Krono Original, HDM тощо. Їхня продукція відповідає всім стандартам якості і буде надійно служити власнику протягом тривалого часу. Тому, якщо ви переживаєте про те, якої фірми вибрати ламінат, краще віддайте перевагу перевіреним виробникам.
  2. Народний рейтинг ламінату. Іноді дізнатися багато важливої та корисної інформації можна від інших користувачів. Тому який ламінат краще, відгуки розкажуть докладніше і повніше. Також у відгуках можна прочитати, на які моменти потрібно звернути більшу увагу.

Інтернет-магазин Лео Кераміка пропонує відмінний вибір ламінату на будь-який смак різних кольорів. В асортименті лише високоякісна продукція за адекватною ціною. Ми здійснюємо також швидку та порівняно недорогу доставку по всій Україні (надсилаємо товари в Київ, Львів, Івано-Франківськ, Ужгород, Вінницю, Запоріжжя та інші населені пункти). У багатьох містах функціонують точки самовивозу.

facebook