logo-mobile-leoceramika

Що таке колірна температура світла?

  • Що таке колірна температура світла? - Зображення

За прийнятим визначенням колірна температура — це ступінь інтенсивності світла, яка залежить від довжини хвиль в діапазоні сприйняття органами зору людини. Колірна температура не характеризує величину відданого тепла, а впливає виключно на сприйняття відтінків. Одиницею вимірювання є Кельвін, в нульовому значенні якої відповідає чорний колір. Поговоримо більш детально про всі ці нюанси, а також про правила підбору кольору світла для домівки. 

Особливості сприйняття кольору

Температура спіралі звичайної вольфрамової лампи при її роботі становить 1200К. Збільшення її до 2000К призводить до зміни кольору світла на помаранчевий, а при 3000К він стає жовтим. Нагрівання до 3500К є критичною точкою, при досягненні якої вольфрамова спіраль починає плавитися. Світлодіоди відрізняються спектром випромінювання і методикою його походження. Зміна колірної температури такого світла дозволяє отримати бажаний відтінок.

Поняття температура кольору стало актуальним завдяки різним джерелам світла, кожне з яких характеризується своїм діапазоном.

  1. За допомогою звичайних ламп розжарювання можна отримати тепле світло з жовтим відтінком.
  2. Побутові люмінесцентні та галогенні джерела стали причиною виникнення так званого "холодного освітлення". 
  3. Температура світла світлодіодних ламп має широкий діапазон і залежить від використовуваних напівпровідників.

Вчені довели, що теплі та холодні кольори по-різному впливають на працездатність і настрій людей. Саме тому сучасне планування інтер'єру приміщень нерозривно пов'язане з вибором необхідного відтінку освітлення для створення відповідної атмосфери під час відпочинку чи праці.

Теплі та нейтральні кольори — це найбільш вдале рішення для спальні, якщо в ній завідома неяскраве освітлення і підсвічуються лише деякі елементи декору (стіл, полиця для книжок).

Чим тепліше світло, тим сильніше відчуття тепла та спокою ми відчуваємо. Біле, або холодне, є типом стимулюючого світла, ідеального для роботи та пробудження продуктивності. 

Що таке індекс передачі кольору?

Коефіцієнт (індекс) передачі кольору позначається літерами CRI (або Ra). Його високі цифрові значення характеризують здатність джерела світла більш чітко, якісно та реалістично передавати справжній колір предметів, на які воно потрапляє. Вимірюється в абсолютних одиницях. Максимальне значення коефіцієнта передачі кольору 100 має Сонце, яке є найідеальнішим джерелом світла. За допомогою звичайної лампи розжарювання можна досягти значення індексу до 99.

Колірна температура світлодіодних ламп, які використовуються у побуті, поділяється на кілька рівнів:

  1. Тепле світло коливається в діапазоні від 1000К до 3500К. Такому відтінку відповідає горіння багаття, свічки, сірника або освітлення від звичайної вольфрамової лампи розжарювання. Найбільш вдалими кольорами, якими його можна охарактеризувати є червоний, помаранчевий, лимонний, жовтий та світло-жовтий.
  2. Нейтральне світло є найбільш технологічно простим для отримання. Колір світла 4100к-6000К мають не лише певні типи світлодіодів, а й деякі галогенні та газорозрядні джерела світла. У такого освітлення відсутні жовті або блакитні відтінки, переважає чисто білий.
  3. Холодне світло з температурою від 6000К до 10000К вважається рідкісним явищем у навколишньому середовищі, тоді як його штучний аналог дуже поширений у побуті та промисловості. Воно має холодні відтінки кольорів, переважно блакитні або сині.

Багато хто цікавиться, яке світло краще для очей біле чи жовте? Відповідь на це питання дали вчені. За їх ствердженням нейтральне підходить для ранкових та денних годин, а тепле жовте — для вечірніх.

Маркування та шкала температури

Для зручності й більш швидкого орієнтування при виборі та поєднанні необхідного кольору світла його прийнято відрізняти за температурою по шкалі Кельвіна.

Значення ЦТ:

  • 2500К-3000К — відповідає помаранчевому кольору, має теплий відтінок і створює затишок;
  • 3000К-4000К — характеризується звичайним жовтим кольором і є ідеальним варіантом для використання в квартирах та приватних будинках;
  • 4000К-5000К — вважається оптимальним денним світлом;
  • 5000К-6500К — є досить потужним джерелом світла. Його рекомендовано використовувати для освітлення великих за площею приміщень з масовим перебуванням людей.

Всі необхідні параметри, які характеризують освітлювальний прилад, вказуються виробником на упаковці.

Комбінування приладів освітлення

Не варто одночасно використовувати декілька приладів що мають різні показники температури світіння. 

Також не рекомендується, щоб люстра містила лампочки, які містять теплі і холодні кольори і використовувати цей прийом для основного освітлення малої за площею території чи кімнати. 

Можна встановлювати різне за температурою точкове освітлення для наступних цілей:

  • щоб зосередити увагу на певному предметі будь-то картина чи інший елемент декору;
  • зонувати світлом можна кухню-студію чи офіс відкритого типу;
  • відокремити робочу або відпочинкову зону у спальні чи вітальні. 

Приклад поєднання різних відтінків: 

  • стандартне світло відходить від люстри на стелю, а доповнити його може розвилка нейтрального тону, таким чином створюється затишна і комфортна атмосфера в кімнаті;
  • світло холодних тонів найчастіше застосовують для підсвічування картин чи фото в рамці. Створюючи такий дизайн у вітальні різні види освітлення не мають пересікатися одне з одним; 
  • облаштовуючи приміщення офісу необхідно враховувати кількість природного світла та підбирати штучне згідно з ключовими потребами. Переважно воно біле і його багато.

В Лео Кераміка представлено безліч цікавих і оригінальних рішень для дому чи квартири. Варто зазначити, що у нашому інтернет-магазині можна купити різноманітну продукцію для ремонту та створення яскравого дизайну інтер'єрів. Можна замовити доставку товарів по Україні за демократичною ціною. На сайті вказана лише актуальна інформація про те, чи є товар в наявності, яка його вартість і характеристики. Також можна прочитати відгуки інших покупців.

facebook